glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Petru Mărginean contestă concluziile Camerei de Conturi. Ex-primarul Devei se consideră victima unor comenzi politice şi îi aduce în discuţie pe Cosmin Nicula şi Ovidiu Moş. Cei doi îi dau însă replici destul de tăioase.

Fostul primar al Devei, Petru Mărginean, susţine că verificările efectuate de Camera de Conturi Hunedoara la primăria pe care a condus-o ar fi fost făcute într-un mod „tendenţios” şi spune că are destule motive să creadă că, de fapt, la mijloc ar fi o comandă politică.

„Aflu că, în opinia auditorilor, sunt responsabil de aproape jumătate din aşa-zisele deficienţe sesizate. Fiecare act întocmit are viză de legalitate şi conformitate din partea serviciilor din cadrul Primăriei. Nu semnez doar eu”, spune Mărginean. Acesta reclamă şi o deficienţă majoră în actul de control. „Am fost bombardat cu recomandate care mă anunţau azi că alaltăieri trebuia să ofer clarificări documentate şi acte justificative şi să le pun la dispoziţia echipei de control. Oameni buni, eu când am plecat din Primărie nu am plecat cu un dulap plin de acte după mine. Înţeleg să greşeşti dead-line-ul pe o recomandată. Dar să le greşeşti pe toate? Solicitările pentru explicaţii au fost tendenţios comunicate, astfel încât eu să nu mă pot apăra. Dreptul la apărare este unul garantat de Constituţie. Pot spune că am fost hărţuit de această echipă de auditori, clar, cu rea voinţă, sau direcţionaţi, având comandă specială pentru a-mi face rău. Am trimis o solicitare Camerei de Conturi să mi se pună la dispoziţie procesul verbal de control şi raportul de audit, urmând să răspund public la fiecare deficienţă spusă de dânşii”.

Trimiteri spre Nicula şi Moş

Apoi Petru Mărginean duce discuţia spre mediul politic. „Pretextul acestui control, ţintă precisă era „Executaţi-l pe Mărginean”. Mai am şi eu surse în Primărie. Iată un oficial al Primăriei explicând unor ziarişti: „E cu ţintă de la Nicula şi vor să-i facă dosare lui Mărginean”. Personal nu cred că e departe de aceste acuze şi domnul Moş Ovidiu.

Mie nu-mi vine să cred că poate fi vorba de domnul Nicula, vicepreşedinte al Camerei de Conturi, şi de domnul Moş. Cu care am fost prieten şi sunt, eu nu-i consider duşmani. Ce rău le-am făcut?”.

Mărginean spune că, anul trecut, în toamnă, a sesizat Curtea de Conturi a României în ce priveşte decizia luată de noul Consiliu Local de a prelungi contractul actualului operator de salubritate din Deva. „Am depus acest memoriu conştient fiind cine este vicepreşedintele Curţii de Conturi şi de consecinţele care ar putea urma. Dar nu credeam că s-ar putea ajunge până aici. Cu toate că nu cred nici acuma că ei sunt în stare de aşa ceva. Paranteză: le transmit tuturor candidaţilor la Primărie – o Primărie se câştigă prin fapte, prin proiecte, nu prin atacuri la persoană. Nu poţi doar la comanda cuiva să atragi pe altcineva.  Oare de ce este folosită o instituţie a statului pentru o răzbunare personală? De ce aceeaşi instituţie care-i lăsa, în urmă cu şase ani, fostului primar, măsuri ferme pentru reducerea sumelor plătite pentru curăţenia oraşului, se transformă astăzi în avocatul operatorului de salubritate şi în ce scop?

Mai exact, de când, şi de ce posibilul vicepreşedinte al Curţii de Conturi a României este preocupat de bunăstarea gunoaielor?”.

Nicula: „Declaraţii iresponsabile”

SONY DSC
SONY DSC

Vicepreşedintele Curţii de Conturi a României, Cosmin Nicula (foto – originar din judeţ, fost parlamentar de Hunedoara), declară că programul de activitate şi-l face, pe plan local, fiecare cameră de conturi şi nu poate fi modificat de altcineva, iar „auditorii publici externi din cadrul Curţii de Conturi, inclusiv directorii camerelor de conturi, sunt independenţi şi inamovibili pe toată durata activităţii lor”. „Nimeni, nici eu, ca vicepreşedinte, nici preşedintele Curţii de Conturi şi niciun consilier de conturi nu se poate amesteca peste programul de activitate, cu atât mai mult în desfăşurarea activităţilor de audit a auditorilor publici externi. Din acest punct de vedere, aceste declaraţii mi se par cât se poate de iresponsabile aşa că nu doresc să le comentez.

Nimeni din cadrul Curţii de Conturi a României şi a camerelor de conturi judeţene nu are absolut nimic cu actualii sau foştii ordonatori principali de credite din entităţile publice locale.

Dacă domnul Mărginean este nemulţumit de raportul de audit întocmit de Camera de Conturi Hunedoara, poate să depună o contestaţie. Iar dacă a constatat unele abuzuri poate să facă o sesizare structurii centrale, de care se va ţine, absolut, cont, nu numai pentru el, ci pentru absolut toată lumea”, adaugă vicepreşedintele Curţii de Conturi.

Nicula adaugă că nu face niciun comentariu legat de relaţiile interpersonale dintre politicieni pentru că, pur şi simplu, nu-l mai interesează deloc politica.

Moş: „Oraşul e condus de comunitate”

Ovidiu Mos 8604Primarul interimar al Devei, Ovidiu Moş, spune că nu prea înţelege „lamentările” lui Petru Mărginean, mai ales că fostul primar ştie destul de bine cum se derulează controalele Camerei de Conturi: „M-am săturat deja. De când a pierdut alegerile, şi nu le-a pierdut într-o competiţie cu mine, domnul Mărginean nu face decât să se lamenteze. Personal, nu am avut şi nu am niciun diferend cu domnul Mărginean şi am colaborat foarte bine cu acesta pe timpul mandatului său de primar. Curtea de Conturi desfăşoară activităţi de control în fiecare an, cel puţin de două ori, acestea având o anumită tematică, aspectele acestea fiindu-i cunoscute foarte bine din perioada în care a fost primar al Devei.

În presa locală se discută despre alegerile care se vor organiza în municipiul reşedinţă de judeţ pentru alegerea primarului, dar acum nu este momentul ca domnul Mărginean să se autovictimizeze pentru neregulile constatate în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi şi care îi sunt imputabile şi să formuleze atacuri la persoana mea, în scopul de a atrage o parte a electoratului devean de partea lui. Oraşul este condus de comunitate şi de reprezentanţii ei. Locuitorii acestui oraş au nevoie ca Primăria să vină în ajutorul lor cu fapte, nu să fie angrenaţi în dispute politice”

Loading...