glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Petiție „Glasul Hunedoarei” pentru salvarea Pediatriei. Direcția de Sănătate Publică a făcut, ieri, un control în secție. Rezultatele le vom afla abia astăzi

„Glasul Hunedoarei” a inițiat, luni seara, o petiție pentru salvarea copiilor din actualul spațiu în care își desfășoară activitatea secția de Pediatrie. Un demers fără absolut nicio implicare politică, un demers de suflet, făcut de noi, redacția acestui cotidian și conducerea lui. La fel cum este și campania pe care „Glasul Hunedoarei” o duce de ani întregi, iar în ultima săptămână mai intens. Tocmai pentru că micuții merită să fie tratați într-un spațiu decent, nu într-un loc care pare desprins din filmele de groază.

Imaginile din secția de Pediatrie a Spitalului Județean din Deva, pe care le-au primit redactorii „Glasul Hunedoarei” zilele trecute, au revoltat întreg județul și i-au făcut pe oamenii de rând să ia atitudine. Părinți, bunici sau persoane fără copii, care au fost în vizită în secția de Pediatrie, cu toții cer autorităților să facă ceva pentru micuții care sunt tratați în condiții nedemne de secolul în care ne aflăm. „Glasul Hunedoarei” a inițiat o petiție online, dar care va circula în întreg județul, pentru a oferi un spațiu decent copiilor.

Petiția se numește „Copiii noștri au nevoie de un spital nou” și poate fi căutată pe Internet, pe site-ul www.petitieonline.com. De asemenea, am sesizat Ministerul Sănătății în acest caz, iar Direcția Județeană de Sănătate Publică s-a autosesizat imediat după publicarea fotografiilor. „Am vorbit cu cei de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, care au mers în inspecție, astăzi (ieri), la Pediatrie, și a rămas că o să vă ofere dânșii o declarație”, a spus, marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Valentin Popescu.

Răspunsul DSP Hunedoara… abia astăzi

Luni, redactorii „Glasul Hunedoarei” au încercat să afle de la reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara care au fost rezultatele probelor care se iau periodic din secția de Pediatrie, cu privire la infecțiile nosocomiale. Purtătorul de cuvânt al instituției ne-a spus să revenim marți cu un telefon, pentru a ne da răspunsul la ceea ce întrebasem. Însă, ieri, răspunsul nu a venit. „Din păcate, nu o să fiți foarte mulțumită de răspunsul meu. Doamna director mi-a spus să transmit tuturor corespondenților de presă că mâine (astăzi – n.r.) vor primi o informare scrisă. Colegii mei au fost astăzi în control, dar, rezultatele vi le putem transmite doar mâine (astăzi – n.r.)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, medicul Cecilia Birău.

Demeter: „Problemele Pediatriei au fost exagerate”

foto-pediatrie-1O cadă pentru copii, pur și simplu, infectă, plină de rugină. O saltea toată ruptă, cu urme vizibile de urină, cu un burete mizerabil, cârpită cu niște bucăți de material, un adevărat focar de infecții. Pereți scorojiți și plini de igrasie. O toaletă defectă, într-un salon. Pătuțuri ruginite foto-pediatrie-4și nici urmă de jucării. Saloane în care, atunci când plouă afară, înăuntru se inundă, din cauza geamurilor vechi, care nu se închid bine. Pătuțuri vechi, asemenea caselor de copii de demult. Așa pot fi descrise câteva fotografii pe care redactorii „Glasul Hunedoarei” le-au primit în urma materialului publicat vineri, de la niște mame care, cu disperare, încă mai speră că Pediatria va fi mutată în clădirea nouă a spitalului. Directorul medical al unității sanitare spune că lucrurile au fost exagerate. „La Pediatrie lucrurile nu sunt atât de dezastruoase. Au prins acolo o văniță care are smalțul sărit, care nici nu se mai folosește și, din spusele asistentei-șefe, ale medicului șef de la Pediatrie, saltelele acelea – nu vreau să neg eu, dar am întrebat: măi, ce e cu saltelele acelea – cică, nici nu există la noi în spital așa ceva. Eu nu știu cine, ce face… Ați fost la Pediatrie? Nu arată atât de dezastruos, cum ați prezentat”, a declarat directorul medical al Spitalului Județean din Deva, Ioan Demeter. I-am adus aminte directorului medical că dânsul nu ne-a permis să intrăm în secția de Pediatrie. „Bun, dar veniți odată cu mine. Hai să arătăm realitatea, să nu exagerăm nici în sens pozitiv, dar nici în sens negativ. Acolo, din 2013 până în 2016, nu a murit niciun copil. Se face asistență medicală de calitate, sunt și lucruri bune, și, sigur, că sunt și anumite aspecte care ar trebui corectate. (…) Dumneavoastră ați sesizat corect aceste lucruri, dar cu câteva exagerări”, a declarat medicul Ioan Demeter. În cursul zilei de ieri, atât directorul medical al unității sanitare, cât și vicepreședintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, au promis că vom putea astăzi intra în secție, pentru a face fotografii.

Astăzi, va avea loc ședință cu toți cei implicați

Pediatria încă are șanse să se mute, în cel mai scurt timp posibil, din acel spațiu mizer în care funcționează acum, tocmai de aceea „Glasul Hunedoarei” duce această campanie pentru salvarea copiilor. Acest lucru ne-a fost confirmat de toți cei responsabili de soarta secției. Astăzi, la Spitalul Județean de Urgență, va avea loc o ședință, pe care președintele Consiliului Județean Hunedoara a inițiat-o, în urma materialelor publicate de cotidianul nostru, pentru găsirea unui spațiu adecvat în care să fie tratați copiii. „Glasul Hunedoarei” va urmări acest subiect care, din punctul nostru de vedere, este o urgență și trebuie tratată ca atare! Faceți ceva pentru copiii noștri, arătați că vă pasă!

Fostul manager rupe tăcerea: „Am vrut să mut Pediatria, şase luni, în clădirea nouă”calin-laza-8816

Din 2014 şi până la începutul verii acestui an, fostul manager al Spitalului Judeţean Deva, Călin Laza, a declarat că „prima secţie care va fi mutată în noua clădire va fi Pediatria”. În opinia lui, problema era că lucrările la clădirea nouă nu se mai terminau. „Am fost acuzat că am minţit, dar am tot fost şi eu minţit, la rândul meu, în ce priveşte termenele de finalizare a lucrării. Spitalul nu a fost parte în contractul de reabilitare şi extindere. Proiectul e finanţat de Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara. Prima schiţă privind repartizarea secţiilor în noua clădire eu am văzut-o prin 2014. Pediatria nu figura. Dar aşa cum am mutat alte secţii până spaţiile lor au fost reabilitate, la fel de bine se putea muta şi Pediatria în clădirea nouă, vreme de şase luni, până când era gata şi spaţiul destinat acestei secţii, situat în corpul principal al spitalului, la etajul 4.

Acum nu mai ştiu ce se întâmplă, pentru că, practic, de vreo trei luni eu nu mai sunt manager al spitalului. Repet: soluţia mea era ca, odată finalizată clădirea nouă, să mutăm acolo Pediatria vreme de şase luni, până când se reabilitează şi actualul corp principal şi Pediatria se poate muta definitiv într-un spaţiu renovat”.

 

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici și aici.

Tags