glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Peste un miliard de euro pentru linia de mare viteză. Lucrările la calea ferată au început deja. La Săulești, traficul rutier este restricționat pentru contrucția unui pasaj

1,3 miliarde de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în modernizarea unei secțiuni din coridorul feroviar ce leagă localitatea Curtici, aflată la granița dintre România și Ungaria, de municipiul Constanța, de la malul Mării Negre. Lucrările se vor concentra în mod semnificativ pe creșterea vitezei și siguranței deplasării pe secțiunea dintre km 614 și orașul Simeria.

Astfel, vor fi reabilitate și modernizate 13 gări din această secțiune, îmbunătățirea sistemelor de semnalizare și informare a pasagerilor, dar și construirea infrastructurii conexe necesare, cum ar fi poduri și tunele. Fiecare euro din bugetul UE investit în sectorul căilor ferate mărește coeziunea teritorială și competitivitatea economică în România, îmbunătățește conexiunea acesteia cu Ungaria și restul Europei și asigură o mobilitate ecologică, rapidă și sigură. Acesta este un proiect cu o finanțare UE de 65% și o valoare adăugată de 100%.”, a declarat comisarul pentru politică regională Corina Crețu. Conexiunea feroviară Curtici-Constanța, străbate România de la vest la est. Mai multe secțiuni ale acesteia au fost sau sunt în curs de a fi finanțate prin intermediul altor instrumente europene, cum ar fi Mecanismul de Interconectare a Europei sau Banca Europeană de Investiții. Valoarea totală a proiectului este de 9.526.767.151,16 lei, acesta urmând să fie finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, astfel: 75% din valoarea totală eligibilă aprobată (6,008 miliarde lei) asigurată din Fondul de Coeziune, iar restul de 3,518 miliarde de lei de la bugetul de stat. Finalizarea lucrărilor este programată pentru data de 1 martie 2023.

Restricții la Săulești

În cursul zilei de ieri, reprezentanții companiei care se ocupă de reabilitarea căii ferate, pornind de la granița de vest a țării și până la Simeria, au anunțat că traficul rutier va fi restricționat în zona Săulești, timp de șase luni, pentru a putea fi construit un pasaj. „Vă informăm că Asocierea FCC-Astaldi-Convensa va executa lucrări de reabilitare a liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan –European pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h: Tronsonul 3 – Gurasada – Simeria, lucrări care afectează circulația rutieră pe DJ 700C (pasaj inferior CF acces din/spre satul Săulești), începând cu data de 18.02.2018, până în 18.08.2018. În acest sens, pe sectorul de drum DJ 700C, la kilometrul 0+903, va avea loc o restricție de circulație rutieră pentru execuția lucrărilor la pasajul inferior CF, de la kilometrul 474+690,07”, se arată în comunicatul companiei.

Potrivit reprezentanților IPJ Hunedoara, traficul va fi restricționat pe o singură bandă. „Semnalizarea rutieră deja existentă în zonă a fost suplimentată cu piloți de dirijare a traficului, în sensul că este restricționat traficul rutier la o bandă pe sens. În zonă se circulă, oamenii nu trebuie să aleagă rute ocolitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.