glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Peste o mie de elevi hunedoreni, picaţi la Bac, au cerut indemnizaţii de şomaj

Un număr de 1093 de foşti liceeni din judeţul Hunedoara şi-au depus dosarele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea obţinerii ajutorului de şomaj.

Rezultatele dezastruoase de la examenul de Bacalaureat din acest an vor scoate bani din visteria statului, pentru că mulţi dintre absolvenţii care nu au promovat îşi depun dosare la AJOFM în vederea obţinerii ajutorului de somaj. „Până la sfârşitul săptămânii trecute, 1093 de elevi din judeţul Hunedoara şi-au depus dosarele la Agenţie. Numărul înregistrat până acum este mai mare ca şi anul trecut. Absolvenţii formelor de învăţământ pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, cu condiţia să se înscrie la AJOFM pentru căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvirea studiilor. Dacă la finalul acestei perioade, tinerii nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă, atunci vor primi indemnizaţia de şomaj timp de şase luni. Cuantumul indemnizaţiei este de 250 de lei pe lună. Elevii se pot înscrie şi fără diplomă de Bac, iar în cazul în care aceştia promovează examenul în luna septembrie, tot beneficiază de şomaj dacă nu îşi găsesc un post de muncă”, a precizat directorul AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan.

Stimulente pentru şomerii care se încadrează în muncă

Dacă solicitantul nu şi-a găsit loc de muncă în termen de 60 de zile, dosarul va fi refăcut iar lista actelor necesare este completată şi de o declaraţie pe propria răspundere în care să declare că nu urmează o altă formă de învăţământ superioară celei pentru care i se întocmeşte dosarul de şomaj. Dacă în această perioadă absolventul care beneficiază de şomaj îşi găseşte un loc de muncă, primeşte o primă de instalare în valoare de 500 de lei. De asemenea, dacă îşi găseşte un loc de muncă la 50 de kilometri distanţă de localitatea în care îşi are domiciliul, beneficiază de suma de o mie de lei. Dacă îşi găseşte un loc de muncă la 50 de kilometri distanţă de localitatea de domiciliu şi dacă îşi mută domiciliul, atunci primeşte 3.500 de lei. Singura condiţie în toate cele trei cazuri este ca persoana respectivă să aducă dovada că rămâne angajat la acea firmă pe o perioadă de un an.