glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Peste 30 de primării din judeţ au beneficiat de compensarea datoriilor. Arierate în valoare de peste douăzeci de milioane de lei au fost achitate

Primăriilor hunedorene li s-au repartizat peste 26 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012. Banii provin din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată şi au fost folosiţi pentru achitarea datoriilor către firmele la care primăriile înregistrează facturi restante.

Primarii din peste treizeci de comune din judeţul Hunedoara au apelat la compensarea arieratelor înregistrate în contabilitate, rezultate din relaţii cu operatori economici furnizori de bunuri, servicii ori lucrări.
“În baza Ordonanţei Guvernului nr.13/2012 judeţului Hunedoara i-a fost repartizată suma de 22.252 mii lei, iar din aceasta în luna septembrie a revenit unităţilor administrativ teritoriale suma de 14.592 mii lei. În scopul achitării arieratelor au fost emise 34 de decizii pentru 30 de unităţi administrativ teritoriale. În a doua tranşă de compensări în conformitate cu Ordinul ministrului Finanţelor publice nr. 1297/2012 s-a aprobat redistribuirea între judeţe a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale rămase neutilizate. Astfel, judeţului Hunedoara i-a fost repartizată suma de 11.889,03 mii lei. Din cele 29 de cereri depuse la Direcţia de Finanţe, au fost emise decizii doar pentru 12 unităţi administrativ teritoriale, fondurile fiind epuizate. În măsura în care vor mai exista fonduri, se va mai organiza o nouă tranşă de compensări până la sfârşitul acestui an”, susţine trezorierul-şef, Carmen Emilia Dărămuş.

Compensarea arieratelor, o gură de oxigen

Pentru mai mulţi primari de comune din judeţul Hunedoara, posibilitatea compensării datoriilor a reprezentat un adevărat colac de salvare. În această situaţie, se află administraţia locală din Crişcior care a reuşit prin compensare să scape de o datorie de 150.000 lei către furnizorul de agent termic.
“Banii primiţi de la Finanţe au reprezentat o adevărată gură de oxigen pentru mine. Din cele aproximativ două miliarde şi jumătate de lei vechi primiţi, mai mult de un miliard şi jumătate au reprezentat datoria noastră către firma de termoficare Acvacalor, care atârna greu de coada noastră. Din restul am achitat nişte facturi către o firmă care a executat lucrări la drumuri. Sunt foarte bune aceste compensări în măsura în care firma cu care ai făcut lucrări are datorii către bugetul de stat”, susţine primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui. În comuna Toteşti, lucrările de asfaltare au fost achitate cu ajutorul acestor rectificări.
“Am reuşit să achit arierate în valoare de peste 260 mii lei către firma care a efectuat mai multe lucrări de asfaltări în comună. O dată cu această factură plătită am scăpat de o mare parte a datoriilor, mi-au mai rămas de plătit numai nişte lucrări la căminul cultural, dar care nu au o valoare foarte mare”, explică primarul comunei Toteşti, Tiberiu Pasconi. Există primari care au apelat la această măsură chiar dacă valoarea datoriilor nu era foarte mare. În acest caz, se află administraţia locală din comuna Densuş, care în cele două tranşe a primit puţin peste 50 de mii lei.
“Noi nu am avut datorii mari, am avut de achitat o factură de 48 de mii lei, pe care am reuşit să o plătim integral prin această compensare. Nu am primit mult, dar e foarte bine că am primit şi atât. Cu banii care trebuia să achităm această factură putem să realizăm alte lucrări”, adaugă primarul comunei Densuş, Sorin Ştefoni.

Sume compensate mari, datorii şi mai mari

Arieratele moştenite de administraţia locală din Blăjeni au fost diminuate prin compensare, însă datoria rămasă este în continuare mare pentru o comună mică cu venituri la fel de mici.
“Am reuşit să primim de la Finanţe în luna septembrie 1,2 miliarde de lei vechi şi în octombrie vreo 420 de milioane. Au fost mană cerească aceşti bani, pentru că pe unele datorii începuse deja procedura de executare silită. Însă, am mai rămas cu peste două miliarde de lei vechi datorii, din care 600 de milioane nu am putut să le acopăr prin compensare, că nu au intrat în criterii, suma reprezentând dobânzi de întârziere şi alte cheltuieli. Cu banii din septembrie am reuşit să acopăr debitul iniţial, dar pe aceştia nu. Iar dacă nu o să găsesc fonduri până în decembrie, o să rămân cu conturile blocate”, susţine primarul comunei Blăjeni, Horia Jurca.

Back to top button