glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Peste 12 mii de doze de vaccin antigripal și hexavalent au fost repartizate județului

Toți medicii de familie din județul Hunedoara pot să ridice de la sediul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara dozele de vaccin antigripal sezonier și hexavalent. La nivelul județului au fost distribuite peste 10 mii de doze de vaccin antigripal și 1.692 de doze de vaccin hexavalent.

Criza de vaccin hexavalent a luat sfârşit în judeţul Hunedoara. Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a comunicat tuturor cabinetelor de medicină de familie din judeţ că  Ministerul Sănătăţii a repartizat tuturor direcţiilor de sănătate publică un număr de 115.000 doze de vaccin hexavalent (diftero-tetano- pertussis- polio- hemofilus influente – hepatita de tip B). Pentru judeţul Hunedoara au fost repartizate un număr de 1.692 doze. Acestea au ajuns în judeţ ieri, iar repartiţia lor către medicii de familie începe astăzi. Vaccinul hexavalent va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi, cât şi pentru vaccinarea de rutină a nou-născuţilor, conform calendarului. Este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei şi se administrează gratuit în calendarul naţional de imunizare al MS.

Începe campania de vaccinare antigripală

Totodată, ministerul de resort a repartizat și prima tranșă a vaccinului gripal sezonier. La nivelul județului au fost distribuite 10.600 de doze, iar medicii de familie le vor putea ridica de la DSP, începând de astăzi. „Campania de vaccinare antigripală gratuită va demara în județul Hunedoara în data de 18 octombrie. În cadrul campaniei de vaccinare vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi personalul medical”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Interesul populației pentru vaccinare, într-un trend descrescător

Din nefericire, în ciuda campaniilor efectuate de autorităţi sau chiar de asociaţiile de pacienţi cu privire la imunizare, interesul populației pentru vaccinare este într-un trend descrescător. Principalele motive sunt informarea insuficientă, dispariţia unor boli şi lansarea de ipoteze nejustificate privind efectele negative ale vaccinurilor. „Hunedorenii trebuie să cunoască faptul că în sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire. Prin urmare, vaccinarea antigripală continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. Ea asigură la circa 70-80 la sută dintre persoanele care se vaccinează o protecție de bună calitate. Imunizarea împotriva gripei se recomandă a fi efectuată începând cu luna octombrie (înaintea apariției unei epidemii de gripă), organismul având nevoie de cel puțin două săptămâni de la vaccinare pentru a produce anticorpi împotriva virusului”, a adăugat Cecilia Birău.

Tags