NEWS ALERT:
Home / Comunitate / Agricultură / Perspective îmbucurătoare pentru apicultură. Producţiile de miere se anunţă mai bune decât anul trecut
Perspective îmbucurătoare pentru apicultură. Producţiile de miere se anunţă mai bune decât anul trecut

Perspective îmbucurătoare pentru apicultură. Producţiile de miere se anunţă mai bune decât anul trecut

Apicultorii din judeţul Hunedoara sunt optimişti în ceea ce priveşte producţia de miere de anul acesta. Chiar dacă cantitatea de miere de floarea-soarelui va fi sub aşteptările crescătorilor de albine, cea de salcâm va fi mult mai mare faţă de 2014.

Iarna blândă şi precipitaţiile abundente din vara trecută au avut efecte negative asupra producției de miere a apicultorilor din judeţul Hunedoara în 2014. Din nefericire pentru crescătorii de albine din judeţ, anul apicol trecut a fost unul dintre cei mai nefavorabili din ultimii 30 de ani, în ceea ce priveşte producţia de miere de albine. În primul rând, salcâmii au fost afectaţi de lipsa precipitaţiilor şi a zăpezii, iar apoi, ploile au împiedicat albinele să iasă din stupi, ceea ce a determinat ca acestea să nu mai poată culege polen. Cu toate acestea, se pare că producţiile de miere de anul acesta vor fi mai bune faţă de anul trecut. „Producţiile de miere arată mai bine decât anul trecut dar totuşi încă nu ne putem pronunţa concret. La salcâm cred că vom avea o producţie mai mare, doar că faţă de anul trecut au fost stupii mai slăbuţi şi mai puţini la număr. Familiile de albine care au supravieţuit până în această primăvară au obţinut producţii mai bune la salcâm, undeva la 10 – 20 kilograme/familie de albine, faţă de 2014 când nu a fost nimic. La tei, cred că o să avem o producţie slăbuţă 5 – 10 kg/familie. În ceea ce priveşte floarea-soarelui, până acum producţiile de miere arată destul de slăbuţe”, a precizat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Iosif Korbu.

Preţul mierii a scăzut

Reprezentanţii ACA susţin că în momentul de faţă preţul mierii a scăzut, dar deocamdată nu se ştie exact cât va dura această diminuare deoarece totul este influenţat de producţiile de miere. „Preţul mierii a mai scăzut un pic la achiziţie, cu 1- 2 lei/kg. De asemenea, acesta a scăzut şi la vânzare datorită micşorării TVA-ului de la 24 la 9 la sută. Totuşi, dacă producţiile de miere vor fi relativ mici şi dacă apicultorii nu îşi vor scoate din investiţiile făcute cu stupii în această vară, este foarte probabil ca din toamnă, mierea să se scumpească din nou”, a adăugat Iosif Korbu.

Despre Raluca STROIA

Citește și

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița

Vești bune pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița din județul Hunedoara. În …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *