glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Periferia uitată a marilor oraşe. Locuitorii din satele Hunedoarei, cetăţeni de mâna a doua

Municipiul Hunedoara are în componenţă şi câteva sate aparţinătoare. Oamenii din acestea locuiesc teoretic în municipiul Hunedoara. Taxele pe care le plătesc ajung în bugetul municipiului de pe Cerna. De cele mai multe ori, în aceste sate aparţinătoare Hunedoarei, se trăieşte mai rău decât în mediul rural.

Groş, un sat de vacanţă ca în secolul trecut

Localitatea Groş, care aparţine municipiului Hunedoara, ar semăna mai repede a sat de vacanţă dacă ar avea infrastructura corespunzătoare. Ca să ajungă la numeroasele case de vacanţă, proprietarii acestora trebuie să-şi pună la lucru suspensiile maşinilor. Canalizarea şi reţeaua de apă nu sunt nici măcar în stadiu de proiect. Cei câţiva locuitori permanenţi ai satului îşi permit doar să viseze la apă la robinet, reţea de canalizare ori gaz. Drumul care leagă Hunedoara de Groş este de calitate îndoielnică, iar asfaltul se termină exact la intrarea în localitate. O distanţă de doi kilometri este acoperită doar de pământ bătătorit şi gropi, iar la capătul lui se găseşte staţia de autobuz. De şcoală sau cămin cultural nici nu poate fi vorba, deşi clădirea care găzduia cândva aceste instituţii are ,,geamurile larg deschise”. Numărul redus de locuitori se poate observa şi în cimitirul care însumează patru morminte dintre care cel mai recent din 2012. ,,Nu avem nimic. Şcoală şi cămin avem, dar nu mai sunt copii. Şi acolo era un spaţiu aşa de frumos, dar l-au stricat…. Drumul, aţi văzut ce condiţii avem! Nimeni nu se interesează de el. Aparţine direct de Hunedoara, dar nimeni nu a făcut nimic pentru noi. Avem un delegat care nu comunică cu oamenii, nu face nimic pentru sat….. La el e asfalt că e prima casă”, declară Farcaş Dorina, o locuitoare a satului uitat de edilii Hunedoarei.

În Boş gazul a ajuns înaintea apei şi canalizării

Oamenii care locu­iesc în satul Boş plătesc taxe la nivel de municipiu, dar fără să beneficieze prea mult de banii pe care-i dau bugetului local. „Locuitorii din Boş plătesc taxe de municipiu, dar nu au apă, canalizare. Gazul a fost băgat în urmă cu cinci ani”, declară consilierul local Jean Măgăoane. Totuşi la fiecare poartă se observă câte un container pentru gunoi. Şcoala din sat, existentă, a fost desfiinţată în urmă cu doi ani din cauza numărului redus de copii. Asfaltul a fost reînnoit de curând, iar câteva microbuze asigură transportul locuitorilor înspre Hunedoara. Căminul cultural a fost recent renovat. ,,Drumul l-au refăcut că era plin de gropi… Hada nu a făcut nimic aici, deşi era prietenul nostru. A uitat de noi”, susţine Dobra Vasile, locuitor al satului Boş.

În Pestişu Mare locuitorii şi-au făcut singuri reţelele de apă şi canalizare

Confortul vieţii de la oraş lipseşte şi pentru locuitorii din Pestişu Mare. Satul aparţine administrativ de municipiul Hunedoara, cel mai aproape de centru ca poziţionare geografică. Doar jumătate din sat beneficiază de apă curentă şi canalizare, în schimb toţi locuitorii pot să-şi încălzească locuinţa pe bază de gaz metan. “Apă şi canalizare nu este decât pe strada principală. Cei de sus de pe deal nu sunt racordaţi la reţeaua de apă sau de canalizare”, susţine Crişan Niculina. Apa şi canalizarea au fost introduse în sat de către locuitori, care au suportat din buzunarul propriu costurile pentru aceste servicii. Municipalitatea a fost îngăduitoare şi le-a ,,închiriat” vreo două zile utilaje necesare săpării de şanţuri. Clădirea care deserveşte drept şcoală şi grădiniţă este renovată pe interior, deşi exteriorul este deteriorat.