glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Pericole pe patru roți. Inspectorii RAR au identificat 135 de maşini cu mari probleme. Două erau cu risc iminent de accident

Registrul Auto Român (RAR) a verificat tehnic în trafic, în prima jumătate a acestui an,  aproximativ 750 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 135 dintre acestea aveau probleme tehnice serioase, iar două dintre ele prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare și la direcție.

În perioada ianuarie – iunie, inspectorii din cadrul RAR au desfășurat o serie de controale tehnice în trafic. La nivelul județului Hunedoara verificările au vizat nu mai puțin de 742 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că două dintre vehiculele verificate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare și la direcție. Mai mult decăt atât, 18 la sută dintre vehicule au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate). În aceste situații una dintre măsurile luate de Poliţia Rutieră constă în reţinerea certificatului de înmatriculare. Acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român. „Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 23,05 la sută au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 13,07 la sută au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false). În urma testărilor efectuate, pentru 1,65 la sută dintre autovehiculele verificate, inspectorii RAR au constatat depășiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante. În urma controalelor mixte desfășurate în județul Hunedoara de către RAR și Poliția Rutieră, în primele 6 luni ale acestui an au fost aplicate 198 sancțiuni, a fost reținut un permis de conducere și 194 de certificate de înmatriculare”, se arată într-un raport al RAR.

5 la sută din mașinile românilor, pericol în trafic

RAR a verificat în trafic, în primele șase luni ale anului 2017, nu mai puțin de 35.468 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, aproximativ 5 la sută (1758) prezentau pericol iminent de accidente. Mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete. De asemenea, la aproximativ 48 la sută dintre vehicule s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică. Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21 la sută.