glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Performanță brădeană. Iulian Leu, premiul I la concursul de scenarii la Festivalul de Scurtmetraje de la Florența

Tinerii din județul Hunedoara continuă seria performanțelor obținute peste hotare. De această dată, tânărul Iulian Leu din municipiul Brad a obținut premiul I la concursul de scenarii de la Festivalul de Scurtmetraje de la Florența.

Iulian Leu a participat anul acesta la cea de-a IV-a ediție a festivalului Firenze FilmCorti Festival, eveniment organizat în asociație cu festivalul Rive Gauche din Florența. Festivitatea care a premiat scurt-metrajele s-a desfășurat în vară, iar cea care a premiat scenariile a avut loc săptămâna trecută, în 12 decembrie, în amfiteatrul Galeriei de Artă Contemporană „La Murate” din centrul Florenței. Juriul a considerat că trebuie să acorde premiul I scenariului prezentat de Iulian Leu, „The Man who whistled in the mirror aisle” (n. red. Omul care fluieră în culoarul oglinzii), deoarece a reușit să scrie o poveste interesantă și plină de idei care ne invită să ne reflectăm. Setarea este minimă, dar foarte reușită, iar personajele sunt esențiale, dar eficiente, mai ales figura protagonistului, care este perfect structurată datorită flashback-urilor. „Am fost anunțat cu o lună înainte că sunt printre finaliști, iar două săptămâni mai târziu am aflat că urma să câștig premiul întâi, însă nu am avut posibilitatea să particip la eveniment, pentru că eram încă în Maastricht, unde urmez un program de master și aveam un examen în aceeași zi. În schimb, am trimis un scurt filmuleț de mulțumire pentru juriul festivalului, care a fost ecranizat cu ocazia decernării premiului. Domnul președinte al festivalului, Marino Demata, mi-a spus că mă așteaptă oricând în Florența pentru a-mi înmâna diploma și premiile”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei”, Iulian Leu.

Pasionat de filme încă de mic

Tânărul este pasionat de filme încă de mic. Deși în momentul de față urmează un masterat în business la Universitatea din Maastricht, Olanda, în ultimii doi ani a lucrat part-time pentru o serie de festivale de filme independente din Marea Britanie. „Scrisul de scenarii pentru filme nu reprezintă principala mea ocupație. Am lucrat în trecut ca și marketing coordonator și communications specialist, iar în prezent urmez un masterat în international business la Universitatea din Maastricht, Olanda. Am fost însă mereu pasionat de filme, iar în ultimii doi ani am lucrat part-time pentru o serie de festivale de filme independente din Marea Britanie. Un bun prieten din facultate, Andrei Florescu – un scenarist și regizor din Piatra Neamț cu care am fost coleg la Glasgow – mi-a trezit interesul pentru scrisul de scenarii și într-o zi am decis să încerc și eu. Scenariul cu care am câștigat acest concurs din Italia nu este primul pe care l-am scris, însă este singurul pe care l-am considerat îndeajuns de bine finisat încât să-l înscriu la mai multe concursuri și festivale de film. Am mai câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj la un festival de film din Venezuela, FICOCC, în iulie, iar la un alt festival de film din Israel, Near Nazareth Film Festival, am fost acum câteva zile printre finaliști. Tema principală a scenariului e una distopică – un viitor în care un stat totalitar interzice orice formă de creativitate. Ideea mi-a venit vara asta, după ce am citit mult Franz Kafka, Kurt Vonnegut și George Orwell”, a adăugat Iulian Leu.