glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Percheziții într-un dosar cu utilaje furate din Franța, cu un prejudiciu de peste 1.000.000 de euro

Operațiune organizată de autoritățile române și franceze, ieri dimineață, pentru destructurarea unei grupări specializată în furtul de utilaje agricole. Polițiștii de la „Crimă Organizată” din Timişoara, însoţiţi de trupele speciale ale Jandarmeriei, au descins în 30 de locaţii din mai multe județe, printre care și Hunedoara, pentru reţinerea a 17 suspecţi care sunt acuzaţi de DIICOT că au format o reţea extrem de bine organizată care fura utilaje din Hexagon şi le aducea în România. Din informațiile noastre, și la noi în județ au ajuns utilajele furate din Franța.

Patru percheziții, din cele 30 desfășurate în șase județe, au avut loc în Hunedoara, ieri dimineață. Anchetatorii vizează o grupare care fura utilaje agricole din Franța, ştergeau seriile originale şi le înlocuiau cu altele de la acelaşi tip de echipamente. Utilajele erau încărcate în TIR-uri, se întocmeau facturi false şi erau transportate în România, unde erau vândute societăţilor agricole. „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2015, mai multe persoane de cetățenie română din județele Timiș și Alba au constituit un grup infracțional organizat având drept scop furtul de utilaje agricole – în special tractoare de mari dimensiuni – de pe teritoriul statelor UE, în dauna unor societăți comerciale având ca obiect de activitate vânzarea unor asemenea vehicule, bunurile sustrase fiind ulterior aduse pe teritoriul României și vândute la o valoare modică. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de peste 1.000.000 de euro”, spun procurorii DIICOT.

Colaborare româno-franceză

În cauză, s-a colaborat cu autoritățile judiciare din Franța care au asistat la activităţile desfăşurate pe teritoriul României. 17 persoane sunt acuzate de constituire de grup infracțional organizat, furt calificat, divulgare a informațiilor secret de serviciu și nepublice, tăinuire și favorizarea infractorului. „La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse în vederea audierii un număr de 20 de persoane. Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul structurilor de combatere a criminalității organizate din Alba  Iulia, Oradea și Ploiești, a polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Alba și Bihor, precum și al jandarmilor”, mai spun procurorii.

Tags