glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Pentru că a venit vara, „Trabucul lui Moş Crăciun” e aproape stins

Doar şapte inculpaţi în renumitul dosar „Trabucul lui Moş Crăciun” au mai rămas în arest preventiv, după ce magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au decis ca 30 dintre inculpaţi să fie eliberaţi sub control judiciar.

Curtea de Apel Alba Iulia a fost animată zilele trecute de penultimii „mohicani” din renumitul dosar „Trabucul lui Moş Crăciun”, care au aşteptat cu sufletul la gură soluţia instanţei. În cele din urmă, recursurile formulate de 30 de inculpaţi au fost admise. „Instanţa a admis recursurile formulate, de inculpaţi, împotriva hotărârii Tribunalului Hunedoara din 30 mai, prin care au fost respinse cererile de liberare provizorie sub control judiciar formulate de 30 de inculpaţi şi a dispus punerea acestora în libertate provizorie sub control judiciar. De asemenea, impune inculpaţilor ca pe timpul liberării provizorii să respecte o serie de obligaţii, între care aceea de a nu depăşi teritoriul României, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. În plus, aceştia au obligaţia ca pe timpul liberării provizorii să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, de martorii, de experţii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect. În cazul în care încalcă obligaţiile ce le revin, vor ajunge din nou în arest preventiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă, cei 30 de inculpaţi urmând să fie judecaţi în continuare în stare de libertate, cu respectarea obligaţiilor stabilite de instanţă.

Acuzaţi de contrabandă cu ţigări

Inculpaţii, dintre care 64 aflaţi în stare de arest preventiv, au fost trimişi în judecată la Tribunalul Hunedoara în 12 martie, fiind acuzaţi că au făcut parte din mai multe grupări infracţionale organizate, specializate în contrabanda cu ţigări introduse ilegal pe teritoriul României din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Tribunalul Hunedoara a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru cei 62 de inculpaţi reţinuţi în 19 decembrie 2011. La aceeaşi dată, pentru alţi cinci inculpaţi au fost emise mandate de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile, începând cu data prinderii lor, doi dintre aceştia fiind identificaţi şi arestaţi ulterior. Inculpaţii sunt cetăţeni români ce provin majoritatea din judeţele Hunedoara, Arad, Suceava, Timiş, Mureş, dar şi din Dolj, Maramureş, Caraş Severin şi Sibiu. Prejudiciul estimat de anchetatori până la această dată este de aproximativ 2,5 milioane de lei. Acesta a fost dosarul cu cei mai mulţi arestaţi preventiv ce s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia în ultimii ani.