glasul-hd.ro Web analytics

Social

Pensionarii îşi fac carduri pentru că nu au încredere în poştaşi

În judeţul Hunedoara, din cei aproximativ 140 de mii de pensionari, doar zece la sută au ales să primească pensia pe carduri bancare şi nu prin intermediul poştaşilor. Numărul acestora a crescut cu cinci la sută, comparativ cu anul trecut.

Majoritatea dintre pensionarii din judeţul Hunedoara preferă să aştepte, lună de lună, poştaşul să le bată la uşă pentru a le aduce pensia. Astfel, dintre cei 146.000 de pensionari din judeţ, doar 14.600 au ales varianta cardurilor bancare. „La nivel de judeţ sunt puţin peste 14 mii de pensionari care primesc pensiile pe card. Este o cifră destul de bună, având în vedere că anul trecut, doar cinci la sută dintre pensionari au ales această variantă de primire a banilor. Această creştere nu înseamnă nimic altceva, decât că, oamenii s-au mai obişnuit cu această tehnologie sau că au ieşit la pensie de puţin timp şi primeau şi salariile pe carduri. Chiar am întâlnit hunedoreni care, după ce s-au pensionat s-au mutat la ţară, însă nu au renunţat la carduri. Spun că această modalitate este mult mai simplă, iar banii le sunt viraţi la timp, pe când poştaşul, în majoritatea cazurilor vine cu întârziere”, a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, Ionel Ciobanu. În judeţul Hunedoara, majoritatea pensionarilor locuiesc în mediul urban, lucru ce ar trebui să îi determine să îşi deschidă un cont bancar, având în vedere că există bancomate. Nu la fel se întâmplă şi în mediul rural, unde sătenii încă mai aşteaptă ca poştaşii să le aducă pensiile. „Eu am ales să primesc banii direct pe card, deoarece nu am încredere în poştaş. Au fost atâtea cazuri în care oamenii nu au primit banii de pensii deloc sau cu întârziere, iar noi avem de plătit una alta. În cazul în care poştaşii nu te găsesc acasă, trebuie să mergi la Poştă şi să-ţi iei banii. Este riscant”, a declarat Gheorghe Huh, pensionar din Deva.

„Având în vedere că am lucrat în cadrul spitalului din Deva, am fost oarecum obişnuit cu tehnologia şi nu mi-a fost foarte greu să învăţ. Am ales ca pensia să o primesc direct pe card. Eu consider că este cel mai bine aşa, deoarece nu există întârzieri şi am mai multă încredere că primesc banii”.
Vasile Stângă