glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Pensionarii CFR au protestat pentru tichetele de transport

Foştii angajaţi ai CFR au protestat ieri în Deva, nemulţumiţi fiind de faptul că Guvernul le-a redus tichetele gratuite de călătorie. La protest au participat aproximativ 50 de persoane, iar mitingul pensionarilor CFR nu a fost lipsit de incidente.

Peste 50 de pensionari CFR şi-au dat întâlnire ieri, în Gara Deva, de unde au pornit în marş de protest spre sediul Prefecturii Hunedoara. Foştii ceferişti au aşteptat să li se alăture şi „colegi de suferinţă din Valea Jiului”, însă aceştia nu au mai apărut. „Plimbarea” de la gară la Prefectură a fost animată de ritmurile melodice ale binecunoscutei piese folclorice „Puşca şi cureaua lată”, ale cărei versuri au fost transformate în „Drum de fier cale ferată, n-am să te las niciodată”.

Mici divergenţe între protestatari

Marşul pensionarilor ceferişti nu a fost lipsit de incidente. În mijlocul protestatarilor s-a infiltrat şi un angajat al CFR, Barbu Bărbulescu – membru PSD, care a încercat să se impună în faţa pensionarilor cu ajutorul unei portavoce. În momentul în care au ajuns în faţa Prefecturii, unul dintre organizatori, Alexandru Căldăraş, i-a rugat pe participanţii la protest să nu strige lozinci antiprezidenţiale, ci doar referitoare la ceea ce îi interesează pe ei, respectiv tichetele gratuite. Glasul acestuia a fost repede acoperit de portavocea lui Bărbulescu, care a încercat să dea o conotaţie politică protestului. De precizat şi faptul că Bărbulescu este unul dintre agitatorii de top la mitingurile care au loc zilnic în Piaţa Victoriei din Deva. „Noi am obţinut aprobarea de miting al pensionarilor din CFR, el nu este pensionar, ci este angajat şi nu ştiu cine l-a adus la protest să tulbure apele. Eu am cerut celor prezenţi să strigăm lozinci referitoare la problema noastră şi pentru a ne recâştiga drepturile, nu să cerem demisia Guvernului sau a preşedintelui. El a început să vorbească peste mine”, a precizat Alexandru Căldăraş. În replică, Bărbulescu a spus că lui i-a fost solicitat să conducă mitingul: „M-au chemat să conduc protestul. Dacă acel domn pensionar nu ştie ce vrea să spună, mai bine să tacă. Şi eu sunt afectat de deciziile Guvernului care mă pun să scot bani din buzunar ca să călătoresc cu trenul”, a spus mecanicul de locomotivă Barbu Bărbulescu.

În audienţă la Prefectură, apoi în marş spre Piaţa Victoriei

În cele din urmă spiritele s-au calmat, iar protestul a continuat cu un moment de reculegere pentru cei patru muncitori care au murit în 16 februarie 1933 la atelierele Griviţa din Bucureşti. Pensionarii CFR şi-au delegat trei reprezentanţi care au mers în audienţă la prefectul Ştefan Dezmeri, pentru a-şi prezenta revendicările cu privire la reducerea numărului de tichete de călătorie de la 12, la trei. Reprezentantul Guvernului în teritoriu va transmite Executivului solicitările pensionarilor CFR. După discuţiile de la Prefectură, o parte a pensionarilor CFR au pornit înspre Piaţa Victoriei, unde au protestat timp de o oră.

Loading...