NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Păsuire de 10 luni pentru Parcul de Afaceri Simeria. ADEH are termen până în octombrie să creeze încă 160 de locuri de muncă
parc-afaceri-simeria

Păsuire de 10 luni pentru Parcul de Afaceri Simeria. ADEH are termen până în octombrie să creeze încă 160 de locuri de muncă

Ministerul Dezvoltării a aprobat solicitarea Agenţiei pentru Dezvoltare Economică Hunedoara de a prelungi cu 10 luni termenul până la care Parcul de Afaceri Simeria să fie adus la parametrii de ocupare şi funcţionare prevăzuţi în contractul de finanţare. Vestea este una bună doar pe jumătate: într-un oraş mic şi amorţit din punct de vedere economic pare extrem de dificil să creezi, dintr-o dată, peste 150 de locuri de muncă.

În decembrie, Primăria Simeria şi Consiliul Judeţean Hunedoara au fost la un pas de a fi obligate să returneze Uniunii Europene aproape 2 milioane de euro. Suma reprezintă contribuţia UE la un proiect în valoare totală de 5 milioane de euro prin care cele două instituţii se angajau, în 2008, să trasforme ruina „Casei de Cultură” din Simeria, într-o clădire utilizabilă.

Optimism moderat

ADEH, instituţia care coordonează administrarea Parcului de Afaceri Simeria a întocmit un memoriu de 400 de pagini prin care arăta că e nevoie de o prelungire a termenului limită, stabilit iniţial pentru 12 decembrie 2016. La data amintită, în Parcul de Afaceri Simeria ar fi trebuit să existe 230 de locuri de muncă. Existau doar vreo 40, înfiinţate din septembrie – octombrie. „Acum sunt aproximativ 70 de locuri de muncă funcţionale în parc. Avem şi alte activităţi de organizat acolo (expoziţii, târguri). Atingerea ţintei de locuri de muncă rămâne o misiune destul de dificilă, în condiţiile în care, în zona Simeria, în ultimul an, numărul locurilor de muncă nou create a fost unul infim, iar firmele care pot fi găzduite în Parcul de Afaceri trebuie să fie ori nou înfiinţate, ori să aibă o vechime de cel mult doi ani. Deocamdată am atins deja parametrii pe care-i aveam programaţi pentru luna februarie 2017”, spune directorul ADEH, Radu Barb.

La un pas de dezastru

Dacă s-ar fi impus returnarea a 2 milioane de euro, Primăria Simeria ar fi ajuns într-o situaţie financiară extrem de dificilă. Consiliul Judeţean ar fi avut de unde să plătească, dar Primăria Simeria nicidecum, lucru recunoscut de primarul Emil Rîşteiu: „Veniturile proprii ale oraşului, pe un an, sunt de 8 – 9 milioane de lei. N-am fi avut de unde să plătim un milion de euro. Probabil că am fi fost nevoit să apelăm o restructurare a creditelor bancare pe care le avem, pentru că nu am fi avut altă soluţie. Important este că mai sunt şanse ca ţintele din contractul de finanţare pentru Parcul de Afaceri să fie atinse. Depinde de abilitatea administratorilor de a vitaliza, practic, acel incubator de afaceri. Noi suntem dispuşi să-i ajutăm cu orice problemă sau iniţiativă pe care o au”.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

SECUND

Drumurile au ajuns subiect de discuţii în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Înlăturarea copacilor periculoşi de pe DN 7, dintre Săcămaş şi Leşnic, dar şi situaţia gravă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *