glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Pasajul din centrul Devei intră sub semnul incertitudinilor

Actualii şefi ai Primăriei Deva nu mai vorbesc despre pasajul subteran de la IPH la Poşta Veche cu aceeaşi convingere cu care o făcea, chiar şi-n aprilie, anul acesta, fostul primar, Mircia Muntean. Soarta proiectului este mai mult decât incertă.

La ora actuală, în Primăria Devei, nu se lucrează deloc la vreun proiect care să vizeze realizarea unui pasaj subteran între IPH şi Poşta Veche. Asta deşi, cu câteva zile înainte să fie încarcerat, mai precis pe 17 aprilie, ex-primarul Mircia Muntean declara că este dispus să folosească pentru investiţia amintită jumătate din banii europeni pe care reşedinţa de judeţ îi are alocaţi (aproximativ 10 milioane de euro dintr-un total de 21,7) pentru proiecte de mobilitate urbană.

Au schimbat direcţia

Mircia Muntean dorea ca zona pietonală să fie prelungită, de la Palatul Administraţiei până „la cal”, iar pasajul subteran să asigure tranzitul vehiculelor. Mai încercase un asemenea proiect în 2009 – 2011, apoi pasajul a fost „mutat” în zona Opera, după care s-a renunţat total la idee, iar banii au fost împărţiţi în cele şase „proiecte de regenerare urbană”, printr-o decizie luată de Petru Mărginean (primar între 2012 şi 2016). Actuala conducere a Primăriei Deva doreşte, spun sursele noastre, să prelungească zona pietonală tocmai în cealaltă direcţie, spre Piaţa Cetăţii, dar şi să transforme Piaţa Victoriei în zonă exclusiv pietonală, rămânând disponibil accesul maşinilor doar spre parcarea relativ recent inaugurată în spatele localurilor „Ceapa Roşie”, respectiv „Fischer’s”. Aceste modificări ar urma să aibă loc tot cu bani europeni, dar în baza unui proiect cu totul diferit faţă de cel anunţat în aprilie, pe o axă de finanţare diferită.

Renunţăm, dar nu de tot

Chestionat ieri pe tema proiectului pentru pasajul subteran de la IPH la Poşta Veche, primarul interimar al Devei, Ovidiu Moş, a declarat: „Se renunţă momentan la acest proiect pentru că prioritar este Centrul Vechi al Devei, zonă pentru care vom depune un proiect pe o altă axă de finanţare. Pentru pasaj nu avem nici măcar un studiu de fezabilitate. Din suma de 21,7 milioane de euro („rezervată” Devei pentru proiecte de mobilitate urbană – n.red.), cel puţin jumătate va merge pentru proiectul destinat transportului în comun. Rămânem, să zicem, cu 10 milioane de euro, dar nu vrem să păţim ce s-a mai întâmplat în Deva, când a fost vorba de pasajul de la Opera, adică să nu se prezinte nimeni la licitaţie pentru că proiectul este subevaluat, suma nefiind suficientă. În zilele următoare cred că vom clarifica şi problema pasajului de care vorbiţi, dar şi cea a unei eventuale prelungiri a zonei pietonale până la cal. Analizăm aceste probleme şi, în termen de câteva zile, vom veni cu clarificări. Repet: nu renunţăm definitiv la ideea pasajului, dar acum ne concentrăm pe celălalt proiect, care vizează Centrul Vechi”.

Citeşte şi:

Pasaj subteran de milioane de euro în centrul Devei. Primarul Mircia Muntean ar dori să folosească jumătate din banii europeni dedicaţi reşedinţei de judeţ pe domeniul „transporturi” pentru un singur proiect – pasaj subteran de la IPH la Poşta Veche

Tags