glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Parteneriat haţegano-canadian pentru geoparcuri

La finele săptămânii trecute, la Haţeg, a fost semnat un parteneriat între Geoparcul Dinozaurilor şi Geoparcul Internațional UNESCO Tumbler Ridge din Canada. Demersul este o premieră pentru geoparcul hunedorean (la rându-i, inclus în patrimoniul UNESCO).

„Este primul document de acest fel semnat cu un geoparc din cadrul Rețelei Globale a Geoparcurilor. El prevede colaborarea și schimbul de bune practici între cele două situri UNESCO de pe două continente, prin schimburi de experiență în diverse domenii precum cercetarea științifică, educația, geoturismul, interpretarea, dezvoltarea de geoproduse și implicarea comunității locale în activitățile geoparcurilor”, spune Adina Popa, purtător de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului (GDŢH).

Bune practici, la noi

Colaborarea dintre cele două geoparcuri UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Tumbler Ridge din Canada, a început în vara acestui an, mulțumită proiectului „Călătoria lui Andi Andezit prin arii naturale protejate și geoparcuri internaționale”, derulat de Asociația „Drag de Hațeg” și GDȚH. Mascota Andi Andezit a ajuns în Canada și astfel povestea geoparcului din România și a programului de voluntariat de aici a atras atenția canadienilor. De altfel, Sarah Gamble, directorul Geoparcului Tumbler Ridge, a venit în luna septembrie la Hațeg. Ea s-a declarat impresionată de activitățile desfășurate aici, pe multe dintre ele considerându-le exemple de bune practici care pot fi aplicate cu succes și în Canada. Astfel a luat naștere ideea acestui parteneriat care a putut fi semnat în același timp, în România și în Canada, grație unei conexiuni video prin Internet (Skype).

Hunedoara, judeţ unic în România

„Oportunitățile deschise de acest parteneriat precum și cele oferite de dreptul de a utiliza puterea logo-ului UNESCO pentru cele trei zone din județul Hunedoara au fost detaliate de directorul GDȚH, dr. Alexandru Andrășanu, în prezentarea susținută în cadrul evenimentului dedicat Zilei Patrimoniului UNESCO din România organizat de Consiliul Județean Hunedoara, săptămâna trecută. De altfel, județul Hunedoara este singurul din țară care are pe teritoriul său trei situri reprezentând cele trei programe majore ale UNESCO: Rezervația Biosferei Retezat – un dar al naturii, inclusă în Programul Omul și Biosfera, cetățile dacice din Munții Orăștiei – un dar al strămoșilor, incluse în Programul Patrimoniu Mondial Cultural și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – un rezultat al muncii de conservare durabilă a valorilor locale din ultimii ani, inclus în cel mai recent program UNESCO, Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Locurilor de sub sigla UNESCO li se adaugă oamenii. Taragotistul Pera Bulz din comuna Vața de Jos deține titlul onorific de „Tezaur uman viu” datorită contribuției sale la salvarea, păstrarea și promovarea cântecului popular” se arată în anuţul făcut de GDŢH.

Geoparcul Dinozaurilor cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi este sit UNESCO din 2015, fiind parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri (program care reuneşte 127 de teritorii din 35 de ţări).

Loading...