glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Parlamentarii „boboci” s-au adaptat repede în „Casa Poporului”

Cei patru parlamentari hunedoreni aflaţi la primul mandat în Legislativul României spun că nu au avut probleme de orientare în Palatul Parlamentului. Deocamdată nu pot evalua ritmul de lucru pentru că primele două zile au fost doar de acomodare.

Luni, noii deputaţi şi senatori s-au reunit la fosta „Casa Poporului” pentru un program de acomodare. Primele şedinţe de lucru au avut loc ieri, atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor, însă întrunirile nu au durat mai mult de o oră şi jumătate. Au urmat însă şedinţe pe grupuri parlamentare şi negocieri pentru componenţa şi conducerile comisiilor de specialitate. La ora 15.00, ieri, programul parlamentarilor a devenit unul mai relaxat. Doar cei care mai aveau lucruri de clarificat la actele din dosarele de validare a mandatelor aşteptau să fie chemaţi la comisia special întrunită în acest scop.

Au mai fost la Palat

Din totalul de nouă parlamentari de Hunedoara (trei senatori şi şase deputaţi), patru se află la primul mandat: Lucian Heiuş (PNL), Marius Surgent (ALDE), Viorel Sălan (PSD) şi Ilie Toma (PSD). Fiecare a declarat că nu a avut probleme în a se orienta în Palatul Parlamentului (cea mai mare clădire din Europa şi a doua ca mărime din lume), pentru că au mai ajuns aici „cu treabă”, ca angajaţi ai altor instituţii (situaţie menţionată de Viorel Sălan şi Lucian Heiuş) ori la congresele organizate de partidele lor în clădirea amintită (în cazul lui Marius Surgent, când era membru PNL, şi al lui Ilie Toma – PSD).

„În ce priveşte ritmul de lucru, nu pot face acum o evaluare. E prea devreme”, spune Lucian Heiuş (devenit deputat PNL). „Ieri (luni – n.red.) a fost ziua de acomodare, astăzi (ieri) a fost prima activitate formală, acea şedinţă în care s-a constituit comisia de validare a mandatelor. Sunt mici necunoscute pentru 85 la sută dintre colegi, pentru că acesta este procentajul colegilor aflaţi la primul mandat, dar e vorba de detalii neimportante”, adaugă Viorel Sălan (senator PSD). „La Palatul Parlamentului am ajuns, cred, pentru a 30-a oară, iar în Bucureşti, cu treabă, pentru a 300-a oară. Ritmul de lucru mi s-a părut destul de alert, iar aici mă refer la întreaga activitate din Senat şi Camera Deputaţilor. Se pare că, în noua legislatură, nu se va mai pleca acasă la mijlocul săptămânii, ca până acum”, declară Ilie Toma (deputat PSD).

Tags