glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

Părinți, luați aminte! Eugenia Codrea: „Eu sunt dovada vie că nevaccinarea împotriva poliomielitei duce la o viață chinuită”

Are 61 de ani și își duce viața într-un scaun cu rotile. La vârsta de șase luni, făcea primii pași, susținută de părinți. Câteva zile mai târziu, din cauza unei epidemii de poliomielită, Eugenia Codrea, o femeie din Deva, se transforma dintr-un copil sănătos, într-un copil grav bolnav, privit cu milă de ceilalți. Astăzi, tanti Jeni, așa cum îi spun cei care o cunosc, trage un semnal de alarmă părinților care nu își vaccinează copiii împotriva poliomielitei: „Eu sunt dovada vie că nevaccinarea împotriva poliomielitei duce la o viață chinuită! Vaccinați-vă copiii”!

Eugenia Codrea este o femeie puternică, care a trecut peste multe încercări ale vieții. A luptat cu cancerul, pe care l-a învins, trăiește cu o tijă pe coloană, dar nu se dă bătută. Singurul lucru care a pus-o la pământ a fost virusul poliomielitic. Dar, tanti Jeni s-a ridicat și își dorește ca niciun părinte să nu treacă prin ceea ce au trecut părinții ei. „Când aveam șase luni, începusem deja să fac primii pași, susținută bineînțeles de părinți. Apoi, m-am îmbolnăvit, pentru că în anii `55-`56 a fost o epidemie de poliomielită. Pe vremea aceea, nu exista vaccinul antipoliomielită… Mai am trei prietene de vârsta mea, care nici ele nu au fost vaccinate, și ele sunt tot în scaun cu rotile”, spune tanti Jeni. Vaccinul antipoliomielită a fost descoperit și aprobat abia în anul 1963.

A luat atitutine după un articol publicat în „Glasul Hunedoarei”

În ediția de ieri a cotidianului „Glasul Hunedoarei” vă prezentam declarația medicului Raed Arafat, care atenționa că este extrem de periculos că unele persoane publice susțin că nu ar trebui vaccinați copiii. Acesta a menționat, totodată, că ar fi cel mai grav ca unele boli eradicate datorită campaniilor de vaccinare să reapară. El a precizat că, din cauza refuzului părinților de a-și vaccina copiii, a început să reapară poliomielita, boală ce a fost eradicată prin vaccinare. Urmare a acestui material, tanti Jeni ne-a contactat și ne-a spus: „Eu sunt dovada vie că nevaccinarea împotriva poliomielitei duce la o viață chinuită!”. „Arafat când a spus: cum se simt părinții, când își văd copiii desfigurați, contorsionați de poliomielită, a avut dreptate! Uitați-vă la mine cum sunt! Mă ascund cu hainele și oricum se vede cum sunt. Am văzut și pe facebook tot felul de oameni care spun că nu e bine să ne vaccinăm copiii, dar e cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții. Doar vaccinând copilul îl puteți apăra de boli grave”, spune cu tristețe tanti Jeni.

Eugenia Codrea: „Eu judec și mă mișc, dar alții sunt la pat din anii `50”

Tanti Jeni povestește că a avut contact cu multe persoane care au făcut poliomielită acum câţiva zeci de ani. Toate erau nevaccinate! „Să facă vaccinurile la copii, pentru că e singurul lucru care le poate salva viața. O să vedeți că, urmare la materialul acesta pe care îl veți da, vor fi multe voci care vor spune: <al meu s-a îmbolnăvit, și i-am făcut vaccinul>. Da, se întâmplă! Dar dacă nu i-ai făcut vaccinul și îți moare copilul sau ajunge ca și mine, atunci cum trăiești o viață întreagă? Așa, dacă faci vaccinul, cel puțin dai vina pe doctori și nu mai trăiești toată viața cu sentimentul de vinovăție. Dar să fii tu vinovat, ca și mamă, ca și părinte, cred că e groaznic!”, mai spune tanti Jeni. Femeia se consideră, totuși, o norocoasă și vede și partea bună a situației ei dramatice. „Eu judec și mă mișc, dar alții sunt legume la pat, care au 60-70 de ani, și sunt pe pat din anii `50. Vă dați seama cum e să îți vezi copilul, să își vezi fratele, sora în halul acesta? Pentru că ce? Nu am vrut să îi fac o injecție?”.

Ce este poliomielita

Poliomielita este o boală infecțioasă care se transmite prin contactul cu scaunul sau cu secrețiile nazale ale unei persoane infestate, dar și prin intermediul consumului de mâncare și apă contaminată, virusul instalându-se cu ușurință în tractul intestinal, de unde ajunge cu repeziciune în sistemul nervos. Poliomielita are un parcurs tumultos, făcând ravagii în secolul trecut, însă incidența ei este în scădere la momentul actual la nivel mondial, astfel că de la 350.000 de cazuri în 1988, în 2009 se înregistrau doar 1.600. În Europa, ca și în toată emisfera vestică a globului, poliomielita este considerată a fi eradicată. Pericolul nu este considerat însă dispărut, pentru că există țări precum Afganistan, India, Nigeria sau Pakistan, unde tulpini sălbatice ale virusului continuă să se manifeste, contribuind la reizbucnirea de focare în țări unde boala fusese eradicată. Totuși, aceste patru țări s-au angajat, printr-o declarație semnată la Geneva în 2004, să intensifice imunizarea antipoliomielită pentru a se putea ajunge la eradicarea bolii. Până ce angajamentul acestor state va fi îndeplinit, riscul circulației bolii dintr-o zonă într-alta există, în consecință și vaccinările rămân absolut necesare.

Loading...
Tags