glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Parcul Industrial Hunedoara e pe jumătate gol

La 10 ani de la funcţionalizarea sa, Parcul Industrial Hunedoara are încă 50 la sută din suprafeţe neocupate. Pe hârtie, lucrurile arată cu totul altfel: parcul e aproape plin. De vină ar fi simplul fapt că firmele care au concesionat suprafeţe nu au găsit încă şi sursa de finanţare pentru demararea sau relocarea afacerii. Cel puţin aşa spune administratorul Parcului, Valeriu Bejinariu.

Patru ani s-au luptat sindicaliştii de la „Siderurgistul” şi reprezentanţii de la acea vreme ai Primăriei Hunedoara pentru ca Guvernul să cedeze municipalităţii 20 de hectare de teren din zona fostului triaj al combinatului dar şi să finanţeze crearea unui parc industrial aici, ca o palidă soluţie pentru criza în care a intrat oraşul odată cu valurile de disponibilizări dintre 1998 şi 2003.

Cu greu, parcul a fost finalizat şi funcţionalizat pe vremea administraţiei Schiau. Nici n-a fost inaugurat bine, că a şi lovit criza economică mondială. Se pare că o „reminiscenţă” a crizei financiare afectează direct şi parcul industrial de la Hunedoara. Din cele aproximativ 20 de hectare sunt ocupate doar vreo 10, de către agenţi economici care susţin în jur de 650 de locuri de muncă. În ultima vreme, administraţia Parcului a intermediat mai multe contracte de concesiune, aprobate de Consiliul Local, cu câteva firme din domeniul echipamentelor medicale, confecţiilor metalice, tratamentelor termice şi automotivelor şi s-a ajuns la un grad de ocupare, pe hârtie, de 95 la sută. Doar că firmele în cauză nu au reuşit să-şi ridice halele din cauza lipsei unor surse de finanţare convenabile pentru relocarea afacerilor în parcul industrial, sau pentru dezvoltarea acestora într-o hală ridicată aici. „Fiecare firmă care concesionează o suprafaţă în parc, are un termen de trei ani pentru implementarea ofertei făcute la momentul semnării contractului. Piaţa finanţărilor în domeniu este uşor blocată. Noi am făcut tot ce a depins de noi ca să populăm acest parc, însă nu ne putem băga în bucătăria internă a unor companii private. Oricum, firmele în cauză plătesc taxa de administrare, fie că au sau nu o activitate pe terenul respectiv, iar dacă nu reuşesc să îşi respecte angajamentele, riscă să fie puse să plătească şi impozitul pe terenul concesionat (scutirea de la plata impozitului pe teren este principala facilitate acordată într-un parc industrial – n.red.). Sunt două sau trei contracte aproape de termenul acesta de trei ani, discutăm cu firmele în cauză pentru găsirea unor soluţii. Noi vrem să jucăm rolul de intermediari, nicidecum de călăi”, declară Valeriu Bejinariu. Acesta adaugă că firmele care au concesionat suprafeţe, dar încă nu au început activităţi economice în parc aveau în plan un total de 200 de locuri de muncă în plus faţă de cele deja create aici.

„Vremea green-parcurilor a cam trecut”

„Vremea green-parcurilor (zone în care investitorii beneficiază doar de teren şi infrastructură – n.red.) a cam trecut. Am avut destule cazuri în care investitorii au venit aici şi ne-au întrebat «Unde sunt halele», apoi au preferat să plece la Mediaş, Cugir, sau în alte locuri vechile hale nu au fost dărâmate. La noi s-au băgat buldozerele (cu 15 – 20 de ani în urmă – n.red.) şi ne-am simţit bine. Sper ca în 2017 să avem ridicate de către noi primele hale în parc, facilităţi pe care să le închiriem investitorilor interesaţi. Sunt investitori care nu vor să cheltuiască 500.000 – 1.000.000 de euro doar pentru logistică, ci preferă să închirieze”, mai spune Bejinariu. Acesta ţine să puncteze că, la momentul 2012, jumătate din parc era nelectrificat, gradul de ocupare era de 38 la sută, iar în ultimii patru ani, Parcul Industrial Hunedoara „nu a cerut niciun leu de la bugetul local, toate investiţiile fiind făcute din resurse proprii, inclusiv modernizarea şi extinderea reţelei electrice, operaţiune ce a costat aproximativ un milion de lei”.

Firmele care activează în parcul amintit plătesc o taxă de administrare de 6 eurocenţi pe metrul pătrat pe lună în primii doi ani (având scutire de la plata taxei în primele trei luni), după care valoarea acesteia creşte la 9 eurocenţi pe lună şi rămâne constantă pentru următorii 47 de ani. Tarifele pentru concesiune achitate către bugetul local au scăzut cu 40 la sută. Pentru 1000 de metri pătraţi, redevenţa anuală este de 60 de euro.

Tags

8 Comments

  1. Oare care cei care se fac vinovati de acest paradox si de lipsa investitorilor? Oare nu se pot acorda anumite facilitati pentru cei ce doresc sa investeasca sau acolo este un interes prea mare din partea unor „investitori locali”?

  2. Alti bani aruncati pe niste cladiri nefolosite care in mod normal ar trebui sa aduca bani dar de fapt ele doar consuma…asta inseamna lipsa de interes din partea consiliului judetean…se alege praful de tot din cauza celor din conducerea judeteana….

  3. Oare nu avem nevoie de investitori in Hunedoara domnule Arion,investitori adevarati nu de „casa” precum doamna Harau? Considerati ca Hunedoara are nevoie doar de asfalt si borduri?

  4. Parcul Industrial este un eșec! Arion ar trebui sa își asume asta sau sa încerce sa il transforme intr-un succes! Sau mai bine sa ii lase pe alții sa facă treabă !

  5. Eventualii investitori poate ca nu au nevoie de jurnalisti cu studii la Google care sa le caute nod in papura. Ei se duc acolo unde sunt binevenit.

  6. Normal ca e gol, ca nu au fost in stare sa aduca investitori!! Lasa ca se duc toti in Orăștie, Deva, Sebes, noi rămânem cu….

  7. Parcul este pe jumătate gol sau pe jumătate plin? De ce sunteți pesimist, domnu ziarist? Atenție să nu-l supărați pe primar!

    Daca ati folosit unul dintre comentariile de mai sus, puneti un comentariu aici cu numarul lui, ca sa nu il mai foloseasca si altcineva, bine?