glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Paramedicii SMURD „recrutează” voluntari

Elevi de la opt licee din municipiul Deva vor urma un curs de prim-ajutor în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia „Salvital” în parteneriat cu Primăria municipiului Deva şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Proiectul pilot se derulează doar în municipiul Deva, însă organizatorii doresc extinderea acestuia în toate localităţile din judeţ, din toamnă.

Zeci de elevi ai liceelor din Deva vor învăţa manevrele de acordare a primului-ajutor, dezobstrucţia căilor respiratorii, manevra Heimlich, acordarea primului ajutor în caz de fracturi sau cum să apeleze 112. Elevii vor participa la cursul gratuit susţinut de paramedicii SMURD, timp de trei săptămâni.

Un proiect care promovează voluntariatul

Fiecare dintre cele opt licee participante la acest proiect a desemnat echipe formate din câte patru elevi. Vineri a avut loc lansarea oficială a proiectului, iar elevii s-au familiarizat cu echipamentele aflate în dotarea Centrului Judeţean de Coordonare a Situaţiilor de Urgenţă. „Scopul este familiarizarea tinerilor cu meseria de paramedic cât şi promovarea voluntariatului în şcoli, în familie şi în comunitate. Timp de trei săptămâni vor urma un curs de instruire coordonat de doi paramedici. După finalizarea cursului va avea loc un concurs între echipe, la începutul lunii iunie. Este un proiect pilot şi din toamnă vrem să îl extindem în tot judeţul”, a precizat Bogdan Toncean, membru CA al Asociaţiei „Salvital”.