glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Până la urmă, doar argint. Cosmin Gîrleanu, vicecampion european

Sportivul pregătit de Ilie Captari trebuie să se mulţumească doar cu argintul continental, după ce a pierdut, în urma deciziei arbitrilor, finala de la 46 de kilograme disputată în compania georgianului Sahil Alahverdovi. Acesta s-a impus cu 3-0, însă antrenorul hunedoreanului consideră că rezultatul fusese stabilit dinaintea startului meciului din ringul Europeanului de Juniori de la Lvov, Ucraina, şi că elevul său merita titlul european.

„Cosmin a fost mai bun în ring și în finală, însă decizia arbitrilor fusese luată, înainte, în culise, lucru care s-a mai întâmplat cel puţin încă unuia dintre ceilalţi doi finalişti ai României. Din nefericire, astfel de lucruri nu mai reprezintă, de ceva timp, o premieră…”, a declarat, după meci, antrenorul lui Gîrleanu, dar și al Lotului Național de box juniori al României, Ilie Captari.

Perfect până în ultimul act

Drumul lui Cosmin până în finala categoriei de 46 de kilograme a fost presărat doar cu succese clare. În celelalte trei lupte duse în ringul urcrainean, Cosmin „Cozu” Gîrleanu (16 ani), care este legitimat la Clubul Sportiv Școlar din Hunedoara, a obținut victorii categorice, scor 3 – 0, pe rând, în faţa turcului Bayram Topal, englezului Lewis Coley şi galezului James Probert. În ultimul act, deşi, conform antrenorului său, a boxat mult mai bine decât adversarul său din Georgia, arbitrii (din Azerbaidjan, Lituania şi Anglia) l-au văzut câştigător pe cel din urmă, la limită: de trei ori, 29-28! Chiar şi aşa, argintul continental este prima medalie importantă obţinută la nivel internaţional de micuţul pugilist hunedorean, care deţine patru titluri de campion naţional, la categoria sa, la cadeţi, în anii 2012 şi 2013 şi juniori, 2014 şi 2015.

În total, România a obținut trei medalii de argint la Campionatele Europene la care a participat cu opt pugilişti. Alături de Cosmin Gîrleanu, au mai urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului Florin Gabriel Dinu (CSM Craiova, categoria 50 kilograme) și Alberto Cristian Biro (CSM Ploieşti, categoria 75 kilograme). Ucraina a obținut cele mai multe titluri, patru, urmată de Anglia, cu două, Georgia, Danemarca, Turcia, Azerbaidjan, Irlanda, Belarus, Germania, câte unul. Ucraina a avut cei mai mulți reprezentanți în finale, șapte, urmată de Azerbaidjan (6), Irlanda (4), Turcia (4) şi România (3). La competiție s-au aliniat 220 de sportivi din 27 de țări.