glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Până la urmă, ce sărbătorim de Centenar?

Bine, ne-am unit. Cum-necum, cu norocul istoric despre care vorbea Petre Carp, cu țîfna identitară a lui Brătianu, cu naivitățile lui Maniu – ne-am unit. După o sută de ani sărbătorim ce? Acuma, în 2018, ce? Pe repede ‘nainte: să ne prefacem că nu vedem atacurile la modernitatea unui stat intrat, printr-un alt noroc, în Uniunea Europeană și NATO? Să facem urechea șută când auzim despre repetenții care ne conduc? Să muncim mai mult, să dăm mai multe taxe pentru asistența socială? Să ce?

Știu, e la modă să te-nfășori în drapel și să zici de bine despre România. Ce-i fain la țara asta? Da, munții, câmpiile, dealurile – dar astea Dumnezeu le-a pus aici, nu noi; și dacă-i să fie verde-n față, noi suntem ăia care-am chelit munții, noi ne batem joc de țăranul venit prin piețe. Noi, prin aleșii noștri. Ce mai e fain în România? Da, artiștii sunt faini – atâta cât mai învățăm despre ei prin manuale. Doar că noi zicem că-s faini doar pentru că-s morți – și au murit în altă parte. Memoria lor nu există decât la aniversări, în rest e o bătaie de joc în cazul caselor memoriale.  Așaaa, și mai trebuie spus că aici mâncăm eco. Bio. Organic. Sigur? De-aia primesc copiii la școală mere din Polonia? De-aia-i usturoiul din China și cartofii din Egipt? Găini din Brazilia? Despre cum amendează jandarmii băbuțele venite la oraș să vândă pătrunjel vorbim pe facebook, că guvernanții nu văd. Care-i politica aia, a noastră, care face din agricultură o prioritate? – că dac-ai arunca un cui ruginit în pământ, spic ar ieși; și spicu’ nu-i. Care-i politica aia, a noastră, care face din educație o prioritate? – că ai și Eminescu, ai și Brâncuși, ai și Slavici; da’n manuale-i Tutanchamon.

Oare cum ar fi dacă ne-am pune oglinda-n față? Acuma, la o sută de ani. Să vedem de ce încă iacobinismul ăla tâmpit de după ‘918 încă mai e sistem. De ce toate provinciile țării musai să meargă cu căciula-n mână pe la ministere pentru un drum, pentru o școală, pentru un spital. Ardelenii cer de o sută de ani să le rămână mai mulți bani, că-s din munca lor. Moldovenii cer de o sută de ani o șosea care să-i lege de Europa Occidentală. Bănățenii vor și ei să se poată autogospodări. Toată lumea cere să fie mai puțin strâns șurubul ăsta al centralismului și mereu cei de sus se prefac că nu înțeleg sau aruncă din vârful limbii anatema separatismului, de parcă dacă vrei să trăiești mai bine și muncești mai mult pentru asta e împotriva Constituției, statului național, unitar, bla-bla-bla.

Ca o bucurie de ultimă oră, așa, de centenar, comunitățile vor fi furate și mai drastic – merg mai mulți bani la ministere, în paralel cu pomana guvernamentală: na-vă, mă, salarii la primării și lăsați-ne în pace! Din câți bani mai vin înapoi de la guvern, mulți sunt pentru insigne, steaguri, fasole cu ciolan și poezele patriotice. Ai auzit ceva despre vreo autostradă nouă? Școală nouă? Spital nou? Bani pentru irigații?

Nici n-o să auzi. De centenar, cei cărora le pasă vor fi în stradă nu să se bucure, ci înspăimântați de loazele care-au ajuns în capul țării. În locul poezelelor, „DNA să vină să vă ia”, „PSD/Ciuma roșie”. În loc de steaguri, pancarte. Jandarmi. Breaking news-uri. Încrâncenare. Mucava. Asta va fi România la o sută de ani, așa ajunge o țară care mizează mereu pe noroc și nu pe oameni – nu ți se pare uneori că țara asta are destinul unuia care câștigă la loto și apoi își face praf familia, prietenii, viața?

8 Comments

 1. Eu zic că ardelenii, indiferent de limba pe care o vorbesc, vor comemora 100 de ani de la ratarea independenței de stat și 100 de ani de asuprire românească. Valahii vor sărbători 100 de ani de jaf asupra unui teritoriu venit plocon de la aliați. Categoria care habar nu are de istorie se va bucura de artificii și vin fiert. Cam atât.

 2. To’a’rsu Gherman, nici nu stii ce bine-mi pare ca nu mai ai emisiune. Te-am pupat, vezi de pofta aia din cui!

 3. Domnu Sabin, noi punem mana de la mana si strangem bani pt emisiune, doar sa ziceti cat trebuie. In dvs ne era sansa sa alungam miticii si sa facem revolutie, sa facem Transilvania libera !Romanii verzi din Transilvania trebuiesc dusi unde le e locul

 4. ,,Monsieur,” Sabinica, forta dumitale sta in cenzura ! Atata vreme cat opiniile deranjante sunt cenzurate bine mersi de dumneata sau cine o face cu voia dumitale, traiesti cu impresia si satisfactia ca cine vede te crede sau macar traieste cu impresia ca nimeni nu te poate combate intrucat ai avea dreptate. Nu ai fost capabil in toata activitatea dumitale de ziarist parat ,sa faci o emisiune in direct cu cineva care sa te poata combate.Si nici nu ai sa faci vreodata pt simplul motiv ca nu te tine . Am fost martor chiar azi pe facebook la stergerea unor mesaje si blocarea a doua persoane care au pus intrebari deranjante pt tine ! Pacat ca acest ziar te gazduieste aici dupa esecurile tale de pe City news si Romania Libera. Ca la R.L. ai fost pe pile, ca doar Orcan ,tizul, sa nu tina cont de ,,monsieurul” unde isi face vacantele , crezi ca nu se stie ? Sa-ti punem cateva intrebari ce vor ramane fara raspuns din partea dumitale.
  1. Ce profesie ai dumneata conform diplomei de liceu sau de facultate ?
  2. Ce text iti reprosa Cristian Tudor Popescu ca ai editat in emisiunea de la Tuca din 1996, ce se gaseste pe youtube ? 🙂
  3. Care este acuzatia in acel proces celebru , al unor ardeleni si steagul tricolor ? Cum suna mai exact acuzatia? Poti spune cu gurita dumitale ? Daca citesti exact acuzatia din procesul celebru,stii deja ca existenta carpei dumitale inventate de Daian si Both este demascata.
  4. Cate voturi ai avut cand ai candidat la primaria Cluj ? Poti spune exact ?
  5. Cine a salvat Banca Albina din Transilvania, de la un faliment programat de Budapesta ?
  6. Ce steag , purta aproape permanent ,ca esarfa sau cocarda , secretarul perssonal al Printului Mostenitor al Austriei, Aurel Popovici ?
  7.Este in spiritul ardelenesc ca Mircea Daian, asistentul dvs personal, sa il omagieze pe Horthy alaturi de Eva Maria Barki si Vona Gabor ?
  8. Cum spuneati dvs la Tusnad ca trebuie denumita Federalizarea Romaniei , macar deocamdata ?
  9.De ce ati fost amendat de prietenii maghiari de la CNCD ?
  10. Ce meserie are fostul ministru Kelemen Hunor ?
  11. Ce meserie avea minstrul Sanatatii , cand portofoliul era detinut de UDMR ?
  Astept cu nerabdare sa ma pot lauda cu incapacitatea dvs de a fi corect si a raspunde la intrebari !

Vezi și

Close