glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Pâinea de Cristur, singura din județ preparată cu maia (GALERIE FOTO)

În ʼ93 era aproape o ruină, dar acum este locul din care ies în fiecare zi aproximativ 2.000 de pâini. Membrii unei familii din Cristur au pus „mână de la mână” și au creat o brutărie tradițională, în care produsele și-au păstrat gustul și autenticitatea vremurilor demult apuse. Pâinea produsă de familia Drijman – Nelega este singura din județ preparată cu maia (agent de fermentare și dospire, care se folosește în aluaturile cu făină), făcută după o rețetă veche, de mai bine de 20 de ani.

 

În urmă cu 24 de ani, în satul Cristur, lua naștere o afacere de familie. Practic, într-o mică încăpere, Elisabeta Drijman-Nelega împreună cu soțul și părinții puneau bazele unei brutării tradiționale. Deși aveau doar un cuptor pe vatră, cu injectoare, reușeau să facă o pâine autentică, tradițională, „ca la mama acasă”, pe care o vindeau doar în sat. Cu multă muncă, dăruire și atenție la ingrediente, încet – încet, afacerea a luat amploare. Astăzi, din Brutăria Cristur ies zilnic aproximativ 2.000 de pâini, care sunt distribuite în Deva și Hunedoara, dar și în mai multe sate. „În ʼ93, când am început afacerea de familie, brutăria era foarte mică. Făceam câteva pâini pe vatră, pe care le vindeam doar în Cristur. După ce s-au schimbat normele și am fost obligați să renunțăm la acest cuptor, am cumpărat două malaxoare și cele două cuptoare noi. Pas cu pas, fără credite, subvenții sau alte ajutoare bănești, am renovat brutăria și am reușit să ne extindem. Nu foarte mult, dar exact cât ne-am dorit. Acum, producem zilnic aproximativ 2.000 de pâini. Asta în condițiile în care, de câțiva ani, a scăzut foarte mult consumul de pâine. Spre exemplu, înainte, la nunți, aveam comenzi de 80 de pâini, acum cererea este doar de 40. Suntem foarte atenți la comenzile pe care le primim, pentru că nu ne putem permite să facem pâine și să rămânem cu ea”, povestește administratorul brutăriei din Cristur, Elisabeta Drijman – Nelega.

 

Pâine unică în județ

 

Toate produsele de la Brutăria Cristur se fac în mod tradițional, fără adaosuri și conservanți. Mai mult decât atât, administratorul firmei susține că este singura pâine preparată cu maia din județ, făcută după o rețetă veche. „Mama a umblat mult în Ungaria, și acolo a întâlnit diferiți brutari. Prin schimb de păreri și idei, a creat o rețetă proprie de pâine. Aceea am păstrat-o de când am deschis și până în prezent. Este o reţetă tradițională și care trece foarte bine. Întregul proces de producere a pâinii este cam așa: în malaxor băgăm făină, amelioratori foarte puțini, drojdie, sare și maia. După ce rezultă aluatul final, îl lăsăm la dospit. După aceea, îl divizăm în părți egale – totul fiind făcut manual –  după care îl băgăm la cuptor. Noi producem și cozonaci. La aceștia punem făină, drojdie și puțin premix (amelioratori pentru prospețimea cozonacului și pentru aromă). Toată producția noastră, atât de pâine, cât și de cozonaci, se face în funcție de comenzile pe care le avem, la care trebuie să fim foarte atenți. Din câte știu eu, nimeni din județ nu folosește maia la pâine. Cel mai probabil pentru că au producție mai mare și pentru că maiaua trebuie să stea la acrit aproximativ două ore și ceilalți producători nu pot să aștepte atât. Majoritatea producției se face noaptea, pentru ca pâinea să fie proaspătă dimineața și să poată fi distribuită în magazine”, adaugă Elisabeta.

 

Pâine de Cristur, în magazinele PRO HD

 

În momentul de față, pâinea și cozonacul de Cristur pot fi găsite și în magazinele PRO HD din Deva și Hunedoara. Începând din decembrie, aceste produse vor putea fi găsite în toate magazinele producătorilor hunedoreni. „Noi facem distribuția, pe Hunedoara, Deva, satele aparținătoare și inclusiv în magazinele PRO HD. Avem cinci mașini, suficiente, cu care ne facem treaba liniștiți. Chiar astăzi (n. red. ieri) am primit vizita celor de la magazinele PRO HD și de la AVIS, de care ne-am bucurat foarte mult și cu care avem o colaborare foarte bună. Le-am explicat întregul proces de facere a pâinii, dar și modul în care reușim să menținem această afacere de familie”, mai spune administratorul brutăriei.

6 Comments

  1. Nu știu cât ați luat pentru articolul ăsta. dar ce pot să vă spun este că este una din cele mai proaste calitativ: coajă subțire, fadă, etc. etc…