glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Pădurenii l-au celebrat pe Drăgan Muntean la ei acasă (Galerie Foto)

Anul acesta cea mai importantă sărbătoare din Ţinutul Pădurenilor a fost la un pas să dispară. Din motive organizatorice, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Hunedoara a decis ca festivalul pădurenilor de la Poieniţa Voinii să se transforme în festival-concurs şi să fie organizat la Deva.

Vestea nu le-a căzut deloc bine localnicilor din Poieniţa Voinii. Ajutaţi de mai mulţi primari din zonă şi de către deputatul de Hunedoara, Carmen Hărău, pădurenii şi-au ţinut sărbătoarea lor pe Dealul Cornetului, locul în care în urmă cu două decenii Drăgan Muntean transforma o simplă nedeie într-un spectacol folcloric de talie naţională.

Cu adevărat, ca la pădureni

Sărbătoarea a început în sat, în Poieniţa Voinii, chiar de la Casa Memorială „Drăgan Muntean”. Zeci de turişti au vizitat spaţiul în care a copilărit cel mai iubit pădurean. În curtea casei, Fanfara din Ghelari a dat semnalul începutului sărbătorii, cântând câteva melodii de-ale locului în timp ce, la câţiva paşi, se pregăteau delicioasele plăcinte pădureneşti, făcute doar din ingrediente naturale, după reţete moştenite de la bunici.

După câteva minute, pădurenii din Poienţa Voinii şi oaspeţii lor veniţi atât din satele alăturate, cât şi din alte părţi ale judeţului, s-au încolonat şi au mers spre Dealul Cornetului, unde scena îşi aştepta interpreţii şi dansatorii, iar terasele improvizate şi dotate cu băuturi, mici şi virşli, dar fără instalaţii de sonorizare proprii, îşi aşteptau clienţii.

Nu a durat mult şi „amfiteatrul natural” de pe Dealul Cornetului s-a umplut. Spectacolul a durat ore-n şir, interpreţi, tineri sau deja consacraţi, şi dansatori din diferite categorii de vârstă au ţinut „în priză” publicul până după lăsarea întunericului. În timp ce spectacolul de pe scenă se apropia de sfârşit, era aprins tradiţionalul foc de tabără, urmat de focurile de artificii, un obicei mai nou al sărbătorii de la Poieniţa Voinii, apărut imediat după 1990, când Drăgan Muntean se ocupa de organizarea celui mai important moment al calendarului de vară din Ţinutul Pădurenilor.

În tot acest timp, din faţa scenei, ori de pe scaunele de la „terase” întoarse cu faţa spre scenă, publicul a savurat spectacolul fără să fie bruiat de vreun difuzor al vânzătorilor, aşa cum se întâmplă în multe alte locuri.

La anul va fi şi mai bine

Reputatul etnolog Rusalin Işfănoni, originar din comuna Topliţa, nu a lipsit de la Poieniţa Voinii. Nici n-ar fi avut cum, mai ales că vestea „mutării” sărbătorii la Deva l-a şocat: „Dacă nu s-ar fi reuşit organizarea acestei sărbători la Poieniţa Voinii, s-ar fi aşternut o tristeţe peste tot Ţinutul Pădurenilor. Momentul este extrem de important atât pentru această zonă, dar şi pentru întreaga ţară. Dacă festivalul-concurs va rămâne la Deva, asta este, dar pădurenii nu-s oameni de stadion (aluzie la faptul că festivalul din reşedinţa de judeţ a avut loc lângă Stadionul „Cetate” – n.red.). Pădurenii sunt oamenii dealurilor, cărărilor de munte, oameni care trăiesc în comuniune cu natura, iar sărbătoarea lor nu poate fi dusă într-un mediu artificial”.

Bucuros că după luni întregi de incertitudini, la Poieniţa Voinii se organizează, totuşi, sărbătoarea pădurenilor, primarul comunei Bunila, Nelu Oprişoni, promite o ediţie şi mai amplă, la anul: „Nu am reuşit să ne mobilizăm aşa cum am fi dorit, pentru că am avut doar câteva zile la dispoziţie, pentru organizare. Centrul de Creaţie Populară (CJCPT – n.red.) a încercat să ne confişte sărbătoarea. Noi trebuie să sărbătorim la noi acasă. Tot aici trebuie să-l evocăm şi pe Drăgan Muntean. La anul sărbătoarea va dura două zile, pentru că ne vom mobiliza mai bine”.

Mai mult decât un spectacol

După anunţul mutării festivalului – concurs la Deva, deputatul de Hunedoara, Carmen Hărău, alături de primarii din Hunedoara, Ghelari, Bunila şi Lelese au avut la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a organiza sărbătoarea. „Sărbătoarea de la Poieniţa Voinii va avea loc aici, în acest ţinut minunat, câtă vreme va dăinui spiritul lui Drăgan Muntean. Momentul reprezintă mai mult decât un simplu spectacol. Cred că s-a făcut o greşeală prin mutarea festivalului la Deva şi o să fac tot ce pot ca această greşeală să fie corectată în anii care vin. Oricât de ofertantă ar fi Deva, ca posibilităţi de organizare, locul festivalului este aici, la Poieniţa Voinii, pentru că e vorba de suflet pădurenesc, de respect pentru zonă, de o mulţime de oameni care chiar îl iubesc şi îl respectă pe Drăgan Muntean. Oameniii trebuie să vină, să vadă aceste locuri minunate, iar festivalul trebuie să devină un element important de promovare a Ţinutului Pădurenilor”, a declarat Carmen Hărău, care, pe toată durata sărbătorii, a purtat mândră un minunat costum de pădureancă.

Deputatul de Hunedoara adaugă că toţi artiştii care au participat la spectacolul de la Poieniţa Voinii au făcut-o voluntar din mai multe motive: au vrut să continue tradiţia pentru a cinsti astfel memoria lui Drăgan Muntean şi au dorit să nu afecteze bugetul cabinetului parlamentar, pregătit pentru ajutorarea cu haine şi rechizite a sute de copii din familii nevoiaşe care, în lipsa acestui sprijin, foarte probabil, nu s-ar mai prezenta la şcoală pe 15 septembrie.