glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Pacienţii hunedoreni, obligaţi să plătească materialele sanitare în spitale

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a atras atenţia furnizorilor de servicii medicale că, începând cu această lună, medicii care vor trimite pacienţii să îşi cumpere medicamentele care li se cuvin vor fi aspru sancţionaţi. Cu toate acestea, la Spitalul Municipal Brad acest lucru nu se respectă, deoarece mai mulţi pacienţi au fost obligaţi să îşi cumpere medicamente şi seringi pentru a putea fi trataţi medical corespunzător, în cadrul unităţii.

Şi cum legile sunt făcute să fie încălcate, în judeţul Hunedoara acest lucru nu se respectă. Un exemplu în acest sens este Spitalul Municipal Brad, unde mai mulţi pacienţi au fost obligaţi să îşi plătească, pe perioada internării, medicamentele, seringile sau branulele. „Am fost internată la spitalul din Brad în urmă cu câteva săptămâni. De când am intrat în unitate, toate materialele sanitare de care am avut nevoie a trebuit să mi le cumpăr. Am cumpărat medicamente, branule, seringi, iar în momentul în care am fost să-mi fac un ecograf mi s-a cerut să mă prezint cu hârtie igienică, deoarece stocul spitalului era epuizat. Este foarte trist că s-a ajuns în această situaţie, deoarece există foarte mulţi oameni care nu îşi permit financiar toate aceste lucruri. Sunt curioasă ce se întâmplă cu acei pensionari sau şomeri care nu au bani să îşi cumpere materialele sanitare chiar şi atunci când sunt internaţi în spital? Sunt lăsaţi să moară? Sau toate aceste materiale sanitare există, dar sunt date numai celor care au relaţii. Am înţeles că după noua lege putem să dăm spitalul în judecată sau să facem scandal. Dacă ar fi să procedăm aşa, ne-ar mai băga cineva în seamă când am avea nevoie de medici sau de îngrijiri medicale?”, a precizat Ileana Firu, o pacientă a spitalului din Brad.

Reprezentanţii spitalului brădean acuză slaba finanţare a actului medical

Medicii brădeni susţin că problema spitalului din Brad se datorează în mare parte     CJAS –ului, deoarece aceasta nu plăteşte pentru toate serviciile medicale pe care doctorii le acordă. „Avem un număr foarte mare de pacienţi în spital, iar finanţarea noastră este limitată. Spre exemplu, luna trecută au fost internaţi peste 400 de pacienţi, iar noi avem finanţare pentru 280. Aceasta este principala problemă cu care ne confruntăm, şi nu numai noi, ci această situaţie este în toată ţara. Nu avem deficit de materiale sanitare, medicamente sau aparate în urgenţă, dar atunci când suntem depăşiţi de numărul mare de pacienţi situaţia se complică. Dacă am avea un contract care să acopere toate serviciile pe care le facem, atunci nu ar mai fi probleme, iar oamenii nu ar mai trebui să îşi cumpere diverse materiale. Noi suntem obligaţi să internăm omul care este bolnav, să îi acordăm îngrijiri medicale, dar din păcate finanţarea noastră şi a actului medical este foarte slabă. Dacă ajungem în această situaţie şi omul este pus să îşi aducă de acasă diferite materiale sanitare, atunci medicii şi managerii spitalelor sunt responsabili. Chiar săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu cei de la CAS şi sperăm ca şi contractul să fie prelungit şi să primim o finanţare mai mare”, a precizat directorul medical al spitalului brădean, Lucian Miron.