glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

În orașul verde al lui Petru Mărginean, copacii mor. Lucrările de reabilitare a bulevardului Iuliu Maniu au „ucis” câțiva brazi (GALERIE FOTO)

Primarul Petru Mărginean a promis în campania din 2012 un oraș verde. La patru ani distanță, copacii din municipiul Deva mor, rând pe rând. Firmele care au efectuat lucrările pe fonduri europene au lucrat neglijent față de mediu, iar acum, la câteva luni distanță, se văd și „rezultatele” nepăsării.

Mai mulți brazi de pe bulevardul Iuliu Maniu s-au uscat. Este vorba chiar de acei brazi despre care atrăgeam atenția în vara anului trecut că vor muri, după ce au fost dezrădăcinați de muncitorii care efectuau lucrările de modernizare a zonei. Localnicii sunt extrem de supărați pe situație. „Brazii ăștia erau aici de peste 15 ani. Mi se pare o nemernicie mare să nu fie trași la răspundere cei care au greșit. Nu e posibil așa ceva”, spune Călin, un devean care locuiește pe bulevardul Iuliu Maniu.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Hunedoara, instituția care are abilitatea de a aplica sancțiuni celor care nu respectă legislația de mediu, susține că va verifica zona Iuliu Maniu. „Nu știm din ce cauză s-au uscat acei copaci. Noi, atunci când s-au făcut lucrările pe Decebal și în centru, am făcut verificări și chiar unitățile constructoare au fost sancționate. Noi nu am putut urmări bucată cu bucată, dar când am avut sesizări sau ne-am autosesizat că se lucrează, și am constatat că se efectuează ceva defectuos, am dat și sancțiune pe lucrările acelea. Dar o să verificăm și o să vedem dacă este vorba despre arbori care au fost în zonele în care s-a lucrat la proiectele de reabilitare”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever.

„Toaletările” care au omorât copacii din parc

O altă zonă a orașului „verde”, chiar la poalele Cetății, o altă problemă de mediu. Un loc splendid, plin de umbră odată, unde copiii se puteau adăposti de caniculă, a dispărut. Este vorba chiar de spațiul din jurul locului de joacă din parc, care a fost pus și simplu ras de verdeață în urma toaletărilor. Și, pentru că nimeni nu s-a autosesizat în momentul în care aceste tăieri au fost făcute, acum nimeni nu mai poate sancționa administrația locală. „Acum, ne aflăm în imposibilitatea de a da amenzi. Și în parc, majoritatea copacilor din zona locurilor de joacă s-au uscat, pur și simplu. Au trecut șase luni de la momentul în care s-au efectuat lucrările de modernizare și de la momentul în care s-au făcut toaletările, și nu mai putem da amezi. Eu nu pot să îl mai sancționez acum!”, a mai declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever.

Tags

Vezi și

Close