glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

„A opta minune a lumii” e pe cale să se întâmple. Consiliul Județean a emis autorizația de construire a magistralei de gaz spre Brad

Consiliul Județean a emis autorizația de construire a magistralei de gaz Mintia-Brad-Ștei, către Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA. Lucrările au o valoare de aproximativ 22 de milioane de lei, iar, potrivit edilului municipiului Brad, sunt cuprinse în lista de dezvoltare a companiei. Acesta este primul pas pentru ca Bradul să aibă gaz.

Vești bune pentru brădeni, care, an de an, sunt chinuiţi de frig. Municipiul Brad a făcut un mare pas spre, am putea spune, „a opta minune a lumii”: gazul, în localitate. Societatea Transgaz a obținut autorizație de construire pentru magistrala care pleacă de la Mintia, ajunge la Brad, iar de aici la Ștei. Asta după ce toți primarii pe raza cărora trece magistrala și-au dat acceptul ca ea să fie construită, și după ce societatea a primit „undă verde” de la cei aproximativ 1.000 de locuitori a căror proprietăți sunt traversate de conductă. „Acest proiect este de maximă importanță pentru municipiul Brad. Mă bucură enorm faptul că, în cele din urmă, societatea Transgaz a reușit să finalizeze partea de proiectare și, din informațiile pe care le deținem, în acest an, este cuprins și în lista de dezvoltare a companiei. Asta înseamnă că este posibilă derularea lucrărilor de achiziție a executantului și, efectiv, începerea lucrărilor”, susține primarul municipiului Brad, Florin Cazacu. Magistrala de gaz va fi realizată exclusiv din fondurile Transgaz. În paralel, Primăria Brad a elaborat studiul de fezabilitate pentru înființarea distribuției în oraș, care este aprobată de către ANRE, și se află acum la Ministerul Energiei în vederea organizării licitației pentru stabilirea operatorului. „Conducta de gaz metan este o conductă magistrală, care aduce gazul până lângă Brad. Pe raza municipiului Brad, trebuie să fie înființată distribuția gazului, care se face în baza unui studiu de fezabilitate, pe care noi l-am efectuat deja și este aprobat de ANRE. Noi am contribuit financiar la elaborarea studiului și, în măsura în care este necesar să contribuim la înființarea distribuției, vom aloca fonduri în acest sens. Este posibil să se facă un operator local, o societate locală de distribuție. Este un mare pas înainte această autorizație de construire”, mai spune edilul.

Primarul se ferește de termene

Proiectul are autorizație de construire valabilă până la data de 29.01.2020, adică pe doi ani. Costul la care se estimează că se va ajunge cu construcția magistralei este de 22.371.431 de lei. Primarul spune însă, că după ce conducta va fi realizată, va mai fi de lucru. Florin Cazacu nu poate estima, totuși, data la care brădenii vor avea gaz în locuințe. „Autorizația de construire este valabilă 24 de luni. Depinde foarte mult de procedurile de achiziție publică, care vedeți că sunt foarte greu de anticipat ca și timpi. Noi trebuie să demarăm procedura de stabilire a operatorului local, care să facă și lucrarea și care să și opereze în Brad. Așa că, până când nu se stabilește operatorul, este greu de anticipat data exactă. Dar este mai aproape de finalitate acest proiect ca oricând. Nu aș vrea să dau un orizont de timp, să zic doi-trei ani, și să nu fie așa. Mă feresc de la a da un termen”, precizează primarul Florin Cazacu.