glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

„Operativitate”: deşeurile cu plumb rămân în Hunedoara până la anul

Garda de Mediu „schimbă foaia” din nou în cazul sutelor de tone de deşeuri periculoase cu conţinut de plumb găsite la Hunedoara şi Mintia. După ce au anunţat că până la 30 septembrie anul acesta problema va fi rezolvată, soluţiile dispuse mai nou de comisarii de mediu duc la prelungirea perioadei în care deşeurile rămân în locurile în care au fost găsite.

Comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu s-au aflat zilele trecute în judeţ pentru a superviza felul în care comisariatul judeţean al instituţiei gestionează problema deşeurilor de plumb. La începutul acestei luni, Garda de Mediu Hunedoara anunţa că până la 30 septembrie problema va fi rezolvată după ce deşeurile vor fi preluate de Minprod SA, o firmă autorizată pentru procesarea şi reintroducerea lor în circuitul economic. Termenele date de autorităţi firmelor implicate sunt însă cu totul altele. Până la 30 septembrie trebuie mutate deşeurile lăsate sub cerul liber în zona „Poarta zgurii”, din Hunedoara, într-o hală din apropiere. E vorba despre aceeaşi hală în care există deşeuri cu conţinut mai mare de plumb încă neprocesate. Cantitatea de zgură cu plumb existentă în curtea societăţii ICSH va trebui exportată până pe 15 octombrie.

Alte asigurări de la Garda de Mediu

Conform datelor făcute publice până acum de către autorităţi, din cele peste 2.500 de tone de deşeuri aduse ilegal în judeţ la finele anului trecut, mare parte au fost deja prelucrate. Au mai rămas doar 730 de tone cu conţinut mare de plumb, cantitate care să producă profituri tentante pentru procesatori. În rest, e vorba de deşeuri cu conţinut mai scăzut de plumb. Şeful Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever, spune că toate deşeurile vor fi preluate de Minprod, iar măsurile de refacere a mediului din zonele afectate de poluare vor trebui luate de toate firmele implicate: „Nu sunt acum la birou ca să vă pot spune exact toate termenele stabilite pentru fiecare etapă în parte, dar puteţi fi siguri că dacă ele nu se vor respecta, firmele în cauză vor fi din nou amendate. Sunt proceduri pe care firmele în cauză trebuie să le îndeplinească pentru exportarea cantităţilor de pe strada Carpaţi şi din hala de la Poarta Zgurii. Firmele au spus că speră ca până la 15 octombrie să rezolve problema exportului. Cantitatea de deşeuri de la Mintia este depozitată în boxe acoperite, în condiţii de siguranţă, iar cantitatea de la Poarta Zgurii lăsată în aer liber va fi mutată până pe 30 septembrie în hala închisă”.

În ce priveşte deşeurile care rămân în Hunedoara şi la Mintia, acestea vor dispărea în totalitate abia la anul. Minprod are nevoie de o serie de autorizaţii pentru procesarea lor la faţa locului a căror eliberare durează, în medie, şase luni.

Prefectul Vasilescu: „Toate firmele au încălcat legea”

Prefectul de Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, declară că el a cerut ca Garda Naţională de Mediu să supervizeze măsurile luate de comisariatul judeţean de resort în ce priveşte gestionarea problemei deşeurilor cu plumb. Vasilescu adaugă că rezolvarea economică a problemei aparţine strict firmelor implicate: „Este treaba lor cum îşi rezolvă problemele pentru că toate firmele implicate au încălcat legea. Prioritatea noastră a fost şi este securizarea deşeurilor, astfel încât ele să nu devină periculoase pentru populaţie şi să înceteze să mai producă efecte asupra mediului. Deşeurile trebuie sau evacuate sau depozitate în condiţii de siguranţă. Dacă nu se respectă planul de măsuri stabilit de instituţiile abilitate, se vor lua în continuare măsuri coercitive”.

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, consideră că deşeurile în cauză ar fi trebuit evacuate demult din oraş: „De când am aflat de această problemă, am făcut sesizări la Poliţie şi Parchet. Deşeurile în cauză nu sunt pe domeniul public, aşadar nu am putut interveni noi, direct. Consider însă că toate acele cantităţi ar fi trebuit transportate în zone special amenajate, nu lăsate în oraş”.

IPJ Hunedoara şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara au început o anchetă care vizează infracţiuni la legislaţia de mediu sesizate de autorităţile în domeniu, precum şi posibile infracţiuni economice.