glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Operaţiunea „Helios” în judeţ. Amenzi în valoare de peste 80 de mii de lei aplicate de inspectorii antifraudă

Confiscări de sume în cuantum de aproximativ 400 de lei şi sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 80 de mii de lei au aplicat inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) în urma verificărilor efectuate la operatorii economici care desfășoară activități comerciale în județul Hunedoara. Acţiunea de control a avut loc în cadrul operaţiunii „Helios”.

În luna aprilie, inspectorii DGAF au efectuat controale specifice la operatorii economici care desfășoară activități comerciale în județul Hunedoara. Aceste controale au vizat, în principal, identificarea și sancționarea operatorilor economici care nu sunt dotați cu case de marcat, nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile/serviciile livrate sau emit alte documente în locul bonului fiscal: note de plată/de informare/proforme. Organele de control au verificat 25 de operatori economici, care desfășoară activități în localitățile Deva, Hunedoara, Petroșani, Călan, Hațeg, Simeria, Vulcan și Mintia. „În urma controalelor specifice desfășurate, inspectorii DGAF au constatat contravenții pentru sancționarea cărora au dispus aplicarea a 16 amenzi în valoare totală de 81.000 de lei și confiscări de sume în cuantum de 336 de lei. Încălcarea obligației de fiscalizare a tuturor încasărilor prin intermediul casei de marcat, deţinerea de bunuri sau sume fără acte justificative și încălcarea obligației de întocmire şi utilizare a documentelor contabile pentru toate operaţiunile efectuate reprezintă cele mai frecvente abateri constatate de către inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Deva”, a precizat purtătorul de cuvânt al ANAF, Alexandru Cristea.

Sancțiunile contravenționale pentru operatorii economici care nu sunt dotați cu case de marcat, nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile/serviciile livrate sau emit alte documente în locul bonului fiscal: note de plată/de informare/proforme sunt clar stabilite de lege și diferă în funcție de gravitatea acestora, putând fi aplicate amenzi de până la 27.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din veniturile înregistrate de contribuabil în ziua respectivă, până la momentul controlului. De reținut este faptul că se dispune suspendarea activității pentru 30 de zile, în toate cazurile în care se constată că operatorul economic a mai fost sancționat în ultimele 24 de luni, pentru neemiterea de bonuri fiscale.

Back to top button