glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEveniment

Operațiune dramatică, în Masivul Parâng. Turiști surprinși de o avalanșă. Un tânăr, de 38 de ani, a fost găsit, sub nămeți, fără viață

Trei turişti din București au fost surprinşi, vineri, de o avalanşă pe Vârful Cârja, din Masivul Parâng. Doi dintre ei au reușit să se salveze, dar pentru viața unui tânăr de 38 de ani, salvatorii nu au mai avut ce să facă. Acesta a fost găsit fără suflare, îngropat în nămeți, la un kilometru de locul în care s-a produs avalanșa.

operatiune dramatica parang (2)Turiştii surprinşi de o avalanşă în Parâng fuseseră avertizaţi, vineri dimineaţă, când au ieşit din cabană, să nu plece la drum, cu atât mai mult cu cât ceața era foarte densă. Nu au ascultat, însă, sfaturile salvamontiștilor. Doi dintre cei trei membri ai grupului au fost surprinși de avalanșă în zona Vârfului Cârja (2.405 m), însă unul a reușit să se salveze singur. Incidentul a fost anunțat, în jurul orei 12, la numărul unic de urgență 112, iar o echipă formată din trei salvamontiști și doi jandarmi montani a plecat spre locul în care s-a produs avalanșa. Zona este periculoasă și foarte greu accesibilă. Intervenția de căutare și salvare s-a desfășurat în condiții neprielnice, cu ceață densă și temperaturi scăzute. „Până au ajuns salvatorii acolo a durat cam două ore şi jumătate. Aceste trei persoane au fost atenţionate de dimineaţă, când au ieşit din cabană să plece, de către salvatorii montani din Parâng. Le-au spus foarte clar «nu mergeţi, că e gheaţă şi pericol de avalanşă!». Acum, în România eşti liber să faci ce vrei, îţi asumi responsabilitatea. Au fost cazaţi la o pensiune din Parâng. S-a întâmplat la limita cu judeţul Gorj. Au fost trei persoane, din care două au fost prinse de avalanşă, una a scăpat fără alte afecţiuni, doar cu uşoare contuzii, iar cealaltă a decedat. Când se merge pe un traseu, indiferent dacă e marcat sau nu, se merge unul după celălalt, în şir indian, cel care a fost primul s-a dus cu avalanşa, al doilea a prins o porţiune mai scurtă de avalanşă, probabil a fost de partea marginală a conului, al treilea nu a fost prins deloc. Al doilea a anunţat evenimentul. Au ieşit din zăpadă. Au căutat câteva minute, pe urmă au anunţat pe 112 avalanşa. Toţi trei erau din Bucureşti, tineri”, a spus șeful salvamontiștilor hunedoreni, Ovidiu Bodean.

Leziuni incompatibile cu viața

Turiştii erau echipaţi foarte bine şi aveau inclusiv aparate de căutare de avalanşă. Secundele dinaintea dezastrului au fost însă prea puține. „Turistul, în vârstă de 38 de ani, a fost scos de prietenii lui din zăpada care l-a târât aproximativ un kilometru pe o vale îngustă și abruptă din zona Vârfului Cârja, Masivul Parâng. Bărbatul a fost găsit îngropat la un metru în stratul de zăpadă fără semne vitale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda. Cel mai probabil, bărbatul prezintă leziuni în zona coloanei cervicale și a cutiei toracice. „Avalanşa a fost pe o lungime de o mie de metri, deci un kilometru l-a purtat la vale (pe turistul care a murit – n.r.) şi l-a izbit de stânci. L-au găsit colegii lui, s-au dus pe firul avalanşei, aproape de limita cu liziera pădurii, au dat de el, dar nu mai prezenta semne vitale”, a mai spus Ovidiu Bodean. Trupul bărbatului a fost transportat cu o targă de salvamontiști și jandarmii montani pe un traseu dificil, accidentat și acoperit cu zăpadă, până la DN 66 Petroșani-Târgu Jiu, de unde a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Medicină Legală.

Loading...