glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Opera rock „Zrinyi 1566” – un spectacol unic la Castelul Corvinilor (GALERIE FOTO)

Istorie, operă, muzică rock – ingrediente perfecte care au conturat o noapte magică la Castelul Corvinilor. Sute de iubitori de operă au trecut pragul castelului în noaptea de marți spre miercuri, pentru a lua parte la opera rock „Zrinyi 1566”, un spectacol unic, în premieră pentru județul Hunedoara. În cadrul spectacolului peste o sută de artiști au evocat evenimentele de la Szigetvár (Ungaria) din anul 1566, oraș înfrățit cu Deva.

Opera Rock „Zrinyi 1566”, pusă în scenă de regizorul maghiar de origine română Moravetz Levente, a reușit să ofere celor câtorva sute de spectatori o noapte magică de operă, muzică rock și istorie în același timp. Peste 100 de artişti au urcat pe scena din fața Castelului Huniazilor pentru a invoca momentul din secolul XVI, când luptătorii maghiari şi croaţi s-au sacrificat pentru a opri înaintarea turcilor în Europa. Costumele medievale, mișcările scenice, evocarea momentului istoric, luminile, castelul pe fundal și nu în ultimul rând muzica rock au cucerit spectatorii. „A fost ceva sublim. Într-adevăr o premieră unică pentru județul Hunedoara. O lecție de istorie pusă așa de frumos în scenă, cu artiști foarte pricepuți și cu un fundal epic. Nu am crezut că la Hunedoara vom putea vedea un asemenea spectaol. Bravo! Felicitări organizatorilor!”, a precizat Simona Ursu.

Opera rock „Zrinyi 1566” a fost desemnată cel mai important eveniment cultural al anului 2009 în Ungaria. Piesa evocă asediul cetății Szigetvar de către armatele otomane conduse de Sultanul Suleiman Magnificul. În perioada 6 august – 8 septembrie 1566, un grup format din puțin peste 2.000 de luptători maghiari și croați, conduși de Zrinyi Miklos, a rezistat asediului armatelor otomane cu un efectiv de circa 100.000 de soldați și peste 300 de tunuri. Rezistența eroică a apărătorilor cetății Szigetvar a oprit armata otomană din drumul său către Viena pentru că, în timpul asediului, sultanul Suleiman, bătrân și slăbit, a murit. Elogiind sacrificiul celor peste 2.000 de ostași maghiari și croați conduși de Zrinyi Miklos, cardinalul Richelieu spunea: „Eroilor de la Szigetvar le putem mulțumi că pe catedralele din vestul Europei mai avem crucea și nu semiluna”. Textul scris de regizorul și scriitorul maghiar Moravetz Levente reprezintă o epopee pusă pe muzică de Papp Zoltan și orchestrată de Balasy Szabolcs și Horvath Krisztina. Opera rock, în regia lui Moravetz Levente, a avut premiera în anul 2009 la Szigetvar. Spectacolul face parte din Festivalul international de operă şi muzică clasică „Hunedoara Lirică”, care se desfăşoară până vineri în Hunedoara, Deva şi Petroşani. Evenimentul continuă astăzi, cu spectacolul „Tosca” de Giacomo Puccini, dirijor: Juan Cantarell (Spania), la Castelul Corvinilor, de la ora 21:30.

Tags

2 Comments

  1. Într-adevăr, am avut onoarea și șansa de a viziona un spectacol de „zile mari”. Superbă regizare, actori talentați, o locație, cum nu se poate mai frumos… Mulțumim frumos celor, care ne-au oferit această seară minunată, mai ales d-lui Ștefan Ciocan!