glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

„Opera Nights”, în bani publici – aproape 1,5 milioane de lei

Cele şase ediţii ale Festivalului „Opera Nights” au costat bugetele Consiliului Judeţean, Primăriei Hunedoara şi Primăriei Deva un total de 1.465.443 lei. CJ Hunedoara a fost cel mai mare contribuabil la bugetul manifestării, cu peste 900.000 de lei.

Într-o ediţie precedentă, prezentam doar contribuţiile CJ la Festivalul „Opera Nights” din 2011, 2015 şi 2016. Între timp s-a lămurit „misterul” lipsei datelor despre contribuţiile din 2012, 2013 şi 2014. În aceşti ani, Consiliul Judeţean a sprijinit financiar festivalul organizat de Asociaţia DevArt prin intermediul Teatrului de Arte Deva (instituţie subordonată CJ). Din bugetul teatrului s-au alocat bani pentru festivalul de operă în aer liber (155.750 lei în 2012, 201.915 în 2013 şi 193.130 lei în 2014). Pe lângă bani, teatrul devean a pus la dispoziţia organizatorilor şi personal pentru vânzarea de bilete în cele două locuri de desfăşurare a reprezentaţiilor: Castelul Corvinilor şi Palatul Magna Curia. În 2011, CJ Hunedoara a „pus” 163.322 lei, în 2015 – 150.000 de lei, iar în 2016 doar 41.500 de lei. „2016 a fost un an complicat din punct de vedere al structurii bugetare. Pe lângă o serie de majorări salariale din CJ şi din instituţiile subordonate, au fost tot felul de urgenţe majore, mai ales plăţile pe care a trebuit să le facem pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Nu-mi mai amintesc exact, dar cred că acestea au fost principalele motive pentru care, în 2016, am alocat o sumă mult mai mică pentru «Opera Nights»”, spune Adrian David, preşedintele CJ de la acea vreme.

Detalii importante

În total, conform datelor oferite de Consiliul Judeţean, instituţia amintită a contribuit la susţinerea Festivalului „Opera Nights”, cu 905.617 lei. La această sumă se adaugă cei 347.454 lei alocaţi de Primăria Hunedoarei şi suma de 212.372 lei de la Primăria Deva (instituţie care a susţinut financiar doar ultimele trei ediţii).

De remarcat că, în timp ce susţinea generos o manifestare culturală, în intervalul 2011 – 2016, acelaşi Consiliu Judeţean aloca sume infime, sau echivalente cu zero, pentru unele secţii ale Spitalul Judeţean Deva (unitate care deserveşte pacienţi din tot judeţul). Cazurile Pediatriei sau Secţiei de Pneumologie sunt doar două exemple cunoscute acum de toată lumea.

Un alt „detaliu”: „Opera Nights” a fost înregistrată ca marcă pe numele Asociaţiei DevArt la scurt timp după ce Consiliul Local Hunedoara asigura susţinerea financiară a primei ediţii, aprobând o sumă „de până la 50.000 de euro” (sumă care a fost apoi mult mai mică, mare parte din cheltuială fiind preluată de către Consiliul Judeţean încă de la prima ediţie). Acum, CJ Hunedoara, Primăria Hunedoara şi Primăria Deva, dacă vor să organizeze un alt festival, vor trebui să o facă sub o altă titulatură. În ce priveşte problema proprietăţii brandului, Alexandru Gruian, principalul organizator al „Opera Nights”, spune că niciunul dintre şefii instituţiilor publice amintite nu a adus-o în discuţie vreodată. Acest lucru ar putea fi realizat de actualii şefi ai CJ Hunedoara: „Mâîne (astăzi) dimineaţă mă voi întâlni cu cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului şi vom discuta dacă este oportun sau nu să deschidem o discuţie pe această temă”, spune preşedintele CJ, Mircea Bobora.

Consiliul Judeţean a anunţat că vom avea un festival de operă la Hunedoara şi Deva, dar şi la Petroşani vara aceasta, organizat prin intermediul Teatrului de Artă Deva.

Asta şi pentru că, într-adevăr, „Opera Nights” a devenit un „vehicul” de promovare pentru Hunedoara şi Deva, manifestarea fiind destul de intens mediatizată pe plan naţional la fiecare ediţie.

http://glasul-hd.ro/cj-nu-poate-folosi-un-brand-consolidat-cu-bani-publici-opera-nights/

Tags