glasul-hd.ro Web analytics

Infracționalitate

Omul de afaceri hunedorean Mircea Ilisei nu scapă de arest

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au respins, ieri, cererea de liberare provizorie sub control judiciar, formulată de omul de afaceri hunedorean Mircea Ilisei, acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri.

 

Administrator al firmei Valmet, din Huneodara, societate specializată în fabricarea produselor din oţel şi a unor materiale de construcţii, Mircea Ilisei a rămas după gratii.

„Instanţa a respins cererea de liberare provizorie sub control judiciar, formulată de inculpat. Împotriva hotărârii Tribunalului Huneodara se poate declara recurs în termen de 24 de ore de la comunicare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

Omul de afaceri hunedorean este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri. Potrivit anchetatorilor, „liderii grupării au creat un circuit scriptic al mărfurilor derulate prin societăţile comerciale controlate direct, astfel încât, după facturări succesive realizate prin intermediul unor firme fantomă, înregistrate pe numele celorlalţi membri ai grupului infracţional organizat, produsele să revină cu o TVA deductibilă, săvârşindu-se în acest mod infracţiunea de evaziune fiscală”. Sumele de bani obţinute prin compensarea TVA de plată cu cea înregistrată scriptic, ca urmare a operaţiunilor fictive, erau utilizate în efectuarea de tranzacţii ulterioare, disimulându-se astfel provenienţa reală a acestora. Valoarea facturilor sustrase de la plata TVA este de aproximativ 90 de milioane de lei, iar prejudiciul creat statului este de 18 milioane de lei.