glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Odă adusă lunii martie, într-un vernisaj aparte, la Orăştie

Iubitorii artei frumosului sunt invitați până duminică la vernisajul de pictură găzduit de Sinagoga din Orăştie. Artiștii care expun sunt Mircea Zdrenghea și Georgeta Filip. Cei doi susțin că temele abordate în picturile lor cuprind natura, o serie de peisaje din Orăștie, dar și munca țăranilor români.

Georgeta Filip caracterizează vernisajul ca o adevărată odă adusă lunii martie, dar și femeii, pentru că în operele sale artista a încadrat multă culoare și flori. „Această expoziție vine odată cu renaşterea naturii şi, implicit, cea a omului, care se simte mai bine atunci când primăvară începe să îşi arate culorile. În picturile expuse am vrut să surprind natura, în toate ipostazele și culorile sale minunate. Pentru mine un tablou reprezintă o stare, o emoție, un sentiment. Din păcate, acum ceva vreme, mentorul meu Aurel Nedel, unul dintre cei mai buni pictori români ai vremii,  a trecut în neființă, iar de atunci am rărit expozițiile”, susține artista.

Pete de culoare pe pereții gri și reci

Alături de lucrările Georgetei Filip, hunedorenii le mai pot admira şi pe cele ale lui Mircea Zdrenghea, unul dintre artiştii plastici talentaţi din zonă. „Amândoi vrem să aducem puțină pată de culoare pe pereții reci și gri. Temele abordate de noi sunt similare, dar fiecare le-a construit în maniera sa.  El fiind pasionat de munca țăranilor a adus și această temă la vernisaj. Pe lângă acest lucru, a reușit să surprindă într-o manieră proprie piesaje feerice din Orăștie. Îmi doresc ca la acest vernisaj să vină și reprezentanți ai Primăriei, pentru că aș vrea să le propun ca sala în care se expun aceste lucrări să fie redenumită după talentatul pictor și mentor Aurel Nedel. Merită să îi aducem acestui om mare un omagiu pentru tot ceea ce a însemnat pentru noi, locuitorii din Orăștie. Îmi doresc din suflet ca această cerere să fie luată în considerare”, mai spune artista.