glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Obiectivul lui Nistor, fostul președinte al CJ, ratat. Dotări „second-hand” pentru clădirea nouă a Spitalului Județean de Urgență

Conducerile Consiliului Județean Hunedoara și a Spitalului Județean de Urgență fac o evaluare a aparaturii și mobilierului din unitatea sanitară, pentru a le muta în nouă aripă. Lipsa fondurilor pentru demararea procedurii de licitație pentru dotări și faptul că proiectul de reparații capitale este blocat, în acest moment, pe motiv că secțiile nu sunt mutate din vechea clădire, au dus la această situație. În luna august 2016, președintele de pe atunci al administrației județene, Laurențiu Nistor, spunea că în noua aripă va fi cumpărat totul nou, pentru „a nu fi mutați microbii”. Obiectivul ambițios a fost ratat.

În urmă cu aproape jumătate de an, noua aripă a Spitalului Județean de Urgență Spital Deva - Aripa noua 6799a fost recepționată, cu mare fast. Valoarea totală a proiectului de reparații capitale la SJU Deva depășește o mie de miliarde de lei vechi, iar CJ Hunedoara, instituție în subordinea căreia se află Spitalul Județean de Urgență, trebuie să contribuie cu 3-5% din valoarea totală. Numai că, niciodată instituția județeană nu și-a achitat datoriile. Nici vechile conduceri, dar nici actuala, nu s-au și-au plătit datoriile. Anul acesta, deși promiteau încă 2016, social-democrații ajunși la putere nu au prevăzut în buget contribuția (din care ar urma să fie făcută dotarea aripii noi), astfel că de aparaturi și mobilier noi nici nu poate fi vorba în acest moment.

Obiectiv ratat

În august 2016, fostul președinte al CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, declara: „Am avut probleme mari la Spitalul Judeţean. Consiliul Judeţean nu şi-a achitat, până acum, nici măcar acel 3 la sută care-i revenea din totalul investiţiei (în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de lei, suportată în principal de Ministerul Sănătăţii – n.red.). Acum legea s-a schimbat şi trebuie să dăm 5 la sută. Vom căuta soluţii. Sper ca în două-trei luni să avem posibilitatea să mutăm în clădirea nouă secţiile care trebuie mutate. Am solicitat conducerii spitalului ca, în termen de trei săptămâni, fiecare şef de secţie să facă necesarul pentru fiecare cabinet şi salon în parte. Vrem să avem mobilier nou şi dotări noi, mai ales în sălile de operaţie. Nu vreau să mutăm microbii din spitalul vechi în spitalul nou”. Obiectivul ambițios, de altfel, a fost însă ratat, la fel ca și termenele pe care acesta le dădea. Mircea Bobora, noul președinte al CJ Hunedoara, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” că în aripa nouă vor fi mutate mobilier și aparatură veche. „Urmează să luăm niște măsuri de restructurare a spațiilor din spital. Trebuie să vedem aparatura și mobilierul care sunt de un an, doi, trei vechime, din aripa veche, să fie mutată în aripa nouă, tocmai în ideea de a muta niște secții în clădirea nouă”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

Informație confirmată de managerul spitalului

În momentul de față, reprezentanții CJ Hunedoara și cei ai spitalului fac o evaluare a ceea ce poate fi reutilizat și mutat în aripa nouă, ca să poată fi urgentată darea în folosință a spațiului. Potrivit managerului interimar al unității sanitare, este avut în vedere tot, atât mobilarea hotelieră, cât și aparatura medicală. „Acum nu trebuie să exagerăm cu privire la existența microbilor. Din păcate, nu s-a putut face ceea ce domnul Nistor, și nu numai dânsul, și-ar fi dorit. Cu toții ne-am fi dorit ca acest spital să fie complet utilat cu aparatură și cazarmament nou, dar condițiile de finanțare din acest an ne impun să găsim soluții în privința mutării a unei părți mai mult sau mai puțin consistente din dotare veche a spitalului. Avem mese de operații care sunt folosite de un an sau puțin mai mult. Ce să facem cu acea masă? Să nu o mai utilizăm? Nu putem nici să aruncăm dotări care sunt relativ noi.Vrem să utilăm aceea aripă, ca să începem mutarea secțiilor acolo, ca să putem continua investițiile de reparții capitale, pentru că altfel ne-am bloca. Am bloca intrarea în RK a clădirii vechi, pentru că dacă nu ne mutăm acolo nu putem investi în blocul vechi, și atunci ne-am bloca”, a spus Gabriel Berceanu, managerul Spitalului Județean.

Tags