glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Oancea: „Bugetul pe 2018 este unul restrictiv, dar echilibrat”. Primăria Deva nu mai poate folosi, deocamdată, bani din linia de credit, deschisă în 2016

Primăria Deva nu se mai poate folosi, deocamdată, de banii din linia de credit accesată în anul 2016 de administrația locală. Cei aproximativ 14 milioane de lei rămași au fost blocați, municipalitatea primind aviz negativ pentru utilizarea lor de la Ministerul Finanțelor. În acest context, investițiile noi vor fi puse în așteptare, până când linia de credit va fi deblocată. Astfel, lucrările începute, care trebuiau să fie finanțate din credit, vor fi finanțate de municipalitate, iar întreg bugetul de investiții a fost reconfigurat momentan.

 

Anul acesta, au fost prevăzuți în buget pentru investiții aproximativ 13 milioane de lei. Bugetul municipalității pe 2018 va fi votat de consilierii locali vinerea viitoare, în data de 16 februarie. „Acestea sunt fondurile prevăzute în bugetul propriu. Acum, trebuie să spun o realitate. Inițial, ne-am structurat bugetul de investiții plecând de la o linie de credit pe care municipalitatea o avea contractată, din anul 2016. A fost o linie de credit de 30 de milioane de lei, din care s-au consumat 16 milioane și aveam o rezervă de aproximativ 14 milioane de lei. Din această linie, o parte din investiții au început în 2017, cu continuare și finalizare în 2018. Am fost nevoiți să solicităm un aviz de la Ministerul Finanțelor și, din păcate, avizul a fost negativ. Asta pentru că, deși ca municipalitate avem un grad de îndatorare de 12,8 la sută – putem urca până spre 30 la sută –, la nivel național plafonul de îndatorare este la maximum. Suntem pe o listă de așteptare și sperăm ca în perioada următoare să primim aviz favorabil”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

 

S-a ajuns în situația aceasta pentru că banii nu au fost cheltuiți

 

Lipsa unei viziuni pentru municipiu a dus la situația în care se află, în acest moment, municipalitatea. Practic, timp de doi ani, administrația locală ar fi trebuit să cheltuiască cât mai mulți bani din linia de credit, pentru investiții noi. Nu s-a întâmplat așa, și banii, care erau prevăzuți să fie cheltuiți în doi ani de la accesare, sunt astăzi blocați. „A trebuit să reconfigurăm tot bugetul de investiții, iar toate lucrările care erau începute în 2017, cu finanțare din linia de credit, a trebuit să le relocăm, cu finanțare din bugetul local. Banii de investiții din bugetul local sunt la nivelul anului 2017 și în 2018, dar, din păcate, foarte multe investiții noi astăzi nu ne putem permite. În momentul în care vom primi aviz favorabil vom parcurge următorii pași. Eu sunt optimist că, în acest an, vom putea să realizăm obiective de investiții inclusiv pe linia de credit, dar, mai mult decât atât putem să urcăm gradul de îndatorare și să suplimentăm linia. Am purtat deja discuții cu reprezentanții unor bănci, și am căutat, pe de-o parte, să facem o rescadențare, iar pe de altă parte să creștem perioada de acordare a unui împrumut de la 17 la 20 de ani și o grație la rată – să plătim numai dobândă pe trei ani, ceea ce este un mare avantaj pentru noi”, spune primarul Florin Oancea.

 

Ce investiții vor fi făcute anul acesta cu bani de la buget

Potrivit declarațiilor făcute în cadrul unei conferințe de presă, anul acesta, din puținii bani disponibili, primăria va efectua, cu prioritate, lucrări de modernizare a unor străzi, de introducere a utilităților și de extindere a iluminatului public. Crearea de noi locuri publice de parcare și continuarea amenajării punctelor de colectare a deșeurilor cu containere subterane sunt alte două obiective. Primarul a mai adăugat că administrația va extinde și locurile de parcare din zonele rezidențiale, iar cele publice nu vor mai fi gratuite. De asemenea, Oancea a mai declarat că parcarea din apropierea Primăriei va deveni una cu taxă, așa cum trebuia să fie de la început. Această parcare a fost inaugurată în urmă cu un an, iar primăria a achiziționat un sistem de acces care însă nu este folosit. Pentru terenul pe care a fost amenajată parcarea, administrația locală plătește o chirie anuală de aproximativ 23.000 de euro.

De asemenea, Florin Oancea a anunțat că administrația va aloca în ședința Consiliului Local din data de 16 februarie peste 400.000 de lei pentru lucrări de reabilitare și dotări la trei secții ale Spitalului Județean de Urgență: Interne, Pneumologie și Ortopedie.