NEWS ALERT:
Home / Actualitate / O scrisoare pierdută… Cât de credibilă este epistola atribuită lui Berbeceanu?
O scrisoare pierdută… Cât de credibilă este epistola atribuită lui Berbeceanu?

O scrisoare pierdută… Cât de credibilă este epistola atribuită lui Berbeceanu?

Imediat după arestarea comisarului Traian Berbeceanu, în presă a apărut o scrisoare atribuită acestuia prin care erau aduse acuzaţii grave unor procurori din cadrul DIICOT Alba Iulia. Aflat în arest preventiv, fostul şef al BCCO Alba nu a confirmat că ar fi autorul scrisorii dar nici nu a infirmat acest lucru.

Srisoarea atribuită lui Berbeceanu a fost dată publicităţii de postul de televiziune Antena 3, mai precis de corespondentul acestei televiziuni în Valea Jiului, Robert Wagner. Rămâne un mister cum a ajuns scrisoarea în posesia jurnalistului şi dacă într-adevăr aceasta a fost redactată de Berbeceanu.

Bombă cu ceas sau fumigenă

„Distribuitorii” scrisorii lui Berbeceanu au lăsat să se înţeleagă că textul a fost scris cu câteva luni înainte de arestarea acestuia şi lăsat undeva „la păstrare”. În scrisoare sunt elemente comune cu un raport pe care fostul şef al BCCO Alba susţine că l-a trimis superiorilor de la Bucureşti şi în care acesta demască fapte de corupţie comise de procurori ai DIICOT, tocmai aceia care au dispus arestarea lui. Dacă Berbeceanu a lăsat undeva un „testament” înseamnă că avea cunoştinţă că e urmărit şi i se poate întâmpla ceva. Dar în acest caz nu se explică documentele secrete şi alte acte care ar fi trebuit să fie în dosarele BCCO, dar care au fost găsite acasa la Berbeceanu în urma percheziţiilor. Este greu de crezut că un ofiţer cu experienţa lui Berbeceanu care ştia că este urmărit ar fi  ţinut acasă probe compromiţătoare. Până şi faptele imputate procurorilor DIICOT sunt în cea mai mare parte greu de probat. Multe dintre ele sunt chiar ireale fiind infirmate de fapte.

Anversa, „protejatul”, arestat şi condamnat

Una dintre acuzaţiile aduse în scrisoare procurorului şef Ioan Mureşan este aceea că l-a favorizat pe omul de afaceri italian Luca Anversa. „Favorizarea lui Mureşan l-a costat pe Anversa mai multe luni de arestare, şi două condamnări de trei, respectiv un an cu suspendare. Anchetele prin care acesta a fost rimis în judecată au fost coordonate de procurorul Ioan Mureşan, iar sentinţele au fost dispuse de judecătorii Tribunalului Alba şi ai Curţii de Apel Alba Iulia. În prezent omul de afaceri italian este judecat în al treilea dosar aflat pe rolul Curţii de Apel care are termen în 21 noiembrie.

Întâlniri cu interlopi şi afirmaţii ciudate

În scrisoarea aribuită lui Berbeceanu sunt descrise mai multe întâlniri dintre acesta şi capi ai lumii interlope din judeţul Hunedoara. Printre altele este descrisă o întrevedere între Berbeceanu şi Alin Simota, în care cel de-al doilea îl informează pe comisar despre o reţea de traficanţi de stupefiante. Relaţia „specială” dintre Berbeceanu şi Simota sau locotenetul acestuia Litera reiese şi din reacţia celor doi interlopi în momentul în care au fost „călcaţi” de mascaţi. Conform scrisorii, Simota le-a spus poliţiştilor că nu vorbeşte decât cu Berbeceanu, iar Litera i-a întrebat de ce s-a supărat Berbeceanu pe el. Atitudinea celor doi denotă un familiarism care trece peste relaţia normală dintre un ofiţer de poliţie şi informatorii săi.  

Despre Ştefan CIOCAN

Citește și

Untitled1

Mişule, noi te dorim, că ca tine nu găsim!

Chiar dacă este deja o expresie uzată, vorba cu bârna din ochiul propriu şi paiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *