glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

O persoană decedată şi zeci de drumuri blocate în judeţ din cauza ninsorilor

Situaţie delicată în judeţul Hunedoara în urma instaurării codului galben de ninsori. În 24 de ore, timp în care a nins abundent în tot judeţul, 16 tronsoane de drum au fost blocate, iar din cauza temperaturilor scăzute, o persoană şi-a pierdut viaţa şi cinci au ajuns la spital cu hipotermie şi degerături.

Ninsorile abundente le-au dat bătăi de cap societăţilor responsabile cu deszăpezirea drumurilor judeţene. Nici utilajele primăriilor nu s-au descurcat mai bine pe drumurile comunale, iar în cursul zilei de ieri opt drumuri judeţene au fost blocate şi tot atâtea drumuri comunale.

Un bărbat din Chimindia a murit de hipotermie

Temperaturile scăzute continuă să facă victime în judeţul Hunedoara. Un bărbat din satul Chimindia, aparţinător comunei Hărău, şi-a pierdut viaţa în cursul zilei de ieri. Bărbatul în vârstă de 56 de ani a fost găsit acoperit de zăpadă la intrarea în casa unde locuia.
Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă s-a deplasat la faţa locului însă, din nefericire, au constatat decesul persoanei, astfel, aceştia au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, respectiv Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hunedoara. Cel mai probabil, bărbatul a alunecat pe gheaţă şi nu a mai reuşit să se ridice, iar din cauza temperaturilor scăzute acesta a făcut hipotermie. Este al patrulea caz de persoane care îşi pierd viaţa din cauza gerului. De la instaurarea codului galben de ger în judeţul Hunedoara s-au înregistrat trei cazuri de decese prin hipotermie, două persoane fiind găsite pe raza municipiului Lupeni şi una în Uricani. În cursul zilei de ieri, echipajele SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean au transportat la unităţile de primire urgenţe cinci persoane afectate de temperaturile scăzute.

Calvar pentru şoferi pe drumurile judeţene

Codul galben de ninsori a făcut prăpăd pe drumurile judeţene şi comunale din judeţ. Zăpada şi troienele le-au dat de furcă utilajelor de deszăpezire. În cursul zilei de ieri, circulaţia a fost blocată pe opt tronsoane de drum judeţean, respectiv DJ 687 E – Ghelari-Poieniţa Voinii-Bunila; DJ 687 J – Boş-Groş-Cerbăl-Socet; DJ 708 D – Veţel-Muncelu Mic-Feregi-Vadu Dobrii; DJ 687 P – Govăjdie-Runcu Mare-Vadu Dobrii; DJ 687D – Teliucu Inferior-Topliţa-Lunca Cernii de Sus; DJ 688 – Roşcani – Bătrâna; DJ 687 N – Ghelari – Dealul Mic şi DJ 706B – Dumeşti-Sîrbi-Luncşoara. Circulaţia a fost îngreunată pe sectoarele de drum DJ 708E – Nandru-Dumbrava-Ciulpăz; DJ 742A – Buceş-După Piatră-Tarniţa şi DJ 707 E – Burjuc-Tisa. De asemenea opt sectoare de drumuri comunale au fost blocate. Este vorba despre DC 115 – DJ687-Groşi; DC 115A – DJ687-Ulm; DC 115B – DJ687-Socet-Poiana Răchiţelii; DC 116 – Lelese-Sohodol-Vadu Dobrii; DC 110 – Ghelari-Plop, DC 121A – DJ 680B-Răchiţeaua-Faţa Roşie-DJ 688, DC 121B –DC 121A (Răchiţeaua)-Piatra, DC 126C – Muncelul Mare-Boia Bârzii, iar circulaţia autovehiculelor a fost îngreunată pe tronsonul DC 120A –DJ 708E ce face legătură între localităţile Dumbrava şi Cutin. Pe drumurile naţionale s-a circulat în condiţii normale, iar în cursul zilei de ieri a fost ridicată restricţia impusă autovehiculelor de mare tonaj pe tronsonul de drum naţional DN 76 Oradea – Deva, instituită în urmă cu două zile. Autovehiculele cu masă totală admisă mai mare de 7,5 tone pot circula pe acest sector de drum doar dacă sunt echipate cu lanţuri antiderapante.

Zece şcoli şi-au suspendat cursurile

Condiţiile meteo şi zăpada abundentă au suspendat orele de curs în zece unităţi de învăţământ din judeţ. Zece şcoli din judeţ rămân închise astăzi, din cauză că elevii nu pot ajunge la cursuri deoarece drumurile sunt înzăpezite. Este vorba despre unităţi de învăţământ din mediul rural, situate în zone greu accesibile pe timpul iernii, respectiv şcolile din Lelese – 5 elevi, Blăjeni – 31 elevi, Bulzeştii de Sus – 5 elevi, Visca – 60 elevi, Buceş – 179 elevi, Lunca Cernii – 50 elevi, Centrul de pedagogie curativă – 62, Ciungu Mare – 8 elevi, Holdea – 10, Rovina şi Şesuri – 33 de elevi. De asemenea, 60 de elevi vor fi învoiţi mâine de la orele de curs din cauză că nu pot ajunge la şcolile în care sunt instituţionalizaţi, din cauza zăpezii. Şi în cursul zilei de ieri în judeţul Hunedoara, 19 unităţi şcolare au sistat cursurile datorită depunerii unui strat consistent de zăpadă fiind afectaţi un număr de 607 elevi care învaţă în şcolile din localităţile Lelese, Blăjeni, Bulzeştii de Sus, Buceş, Bretea Română, Ciungu Mare, Rovina, Holdea, Şesuri şi Centrul de Pedagogie Curativă din Lupeni.

Jandarmii şi pompierii au scos zăpada din curtea unor bătrâni

Jandarmii montani din cadrul Postului Câmpu lui Neag au fost solicitaţi de administraţia locală, ieri, în jurul orei 10.30, să intervină pentru a ajuta două persoane din localitate să deszăpezească curtea casei. „Împreună cu opt pompieri, jandarmii montani s-au deplasat pentru a ajuta cele două persoane, în vârstă de 74, respectiv 76 de ani, să scoată zăpada din curtea casei. Zăpada a fost înlăturată pentru ca cele două persoane să se poată deplasa prin curte, pentru a-şi hrăni animalele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, locotenent Nicolae Răducu.
În zona Câmpu lui Neag stratul de zăpadă măsoară aproximativ 1,5 metri.