glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

O nouă zi liberă. MINIVACANŢĂ de cinci zile între 1 şi 5 iunie, după ce Guvernul a declarat liberă ziua de 2 iunie

Bugetarii vor avea o minivacanţă de cinci zile între 1 şi 5 iunie, Guvernul a aprobat o Hotărâre potrivit căreia şi ziua de 2 iunie va fi liberă. Executivul a luat decizia de a da liber bugetarilor pe 2 iunie pentru a se face o „punte” între mai multe zile libere nelucrătoare declarate prin lege.

Parlamentul a decis, în octombrie 2016, ca 1 Iunie, Ziua Copilului, să fie zi liberă nelucrătoare, cu scopul de a îmbunătăţi relaţia dintre copii şi părinţii din România şi de a-i determina pe părinţi să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici. Astfel, ziua de 1 iunie 2017, care cade într-o zi de joi, este declarată sărbătoare legală. Urmează 2 iunie, iar 3 şi 4 iunie sunt sâmbătă şi duminică. Ziua de 5 iunie, luni, este tot o sărbătoare legală nelucrătoare – cea de-a doua zi de Rusalii. Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Românii au 14 zile libere în 2017, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, cu două zile mai mult faţă de anul trecut, dintre care doar trei pică în weekend.

Sursa: mediafax.ro

Tags