NEWS ALERT:
Home / Sport / O hunedoreancă, de trei ori campioană europeană la fotbal-tenis
O hunedoreancă

O hunedoreancă, de trei ori campioană europeană la fotbal-tenis

O tânără din Valea Jiului se poate lăuda cu trei titluri continentale la o disciplină sportivă care stă mai degrabă la îndemâna băieţilor. La 18 ani, Anamaria Gherghel se numără printre puţinii sportivi hunedoreni în palmaresul cărora se regăsesc titluri mondiale şi europene. Legitimată la CS Comexim Lupeni, Anamaria şi-a îmbogăţit panoplia cu trei titluri continentale obţinute la recent încheiatele Campionate Europene de fotbal-tenis desfăşurate în Cipru.

Prezentă cu lotul naţional feminin de fotbal-tenis la CE de la Nicosa, Anamaria Gherghel n-a dezamăgit şi a cucerit aurul atât la simplu, cât şi la dublu şi triplu, la competiţia la care au luat startul alte cinci ţări de pe bătrânul continent.

„Regină” într-un sport prea puţin cunoscut

Puţini sunt cei care ştiu că tenisul cu piciorul este una din disciplinele neolimpice la care România excelează. Şi mai puţini sunt cei care ştiu că există o Federaţie şi că în Valea Jiului se regăseşte campioana absolută a ţării în acest domeniu. CS Comexim Lupeni domină în ultimii ani întrecerea internă, iar Anamaria Gherghel este una din piesele de bază ale grupării care şi-a adjudecat titlul naţional atât la seniori, cât şi la juniori. După titlul mondial cucerit anul trecut, sportiva din Valea Jiului a acaparat şi trei titluri europene, în urmă cu nici două săptămâni, la Nicosia, în Cipru, împreună cu „naţionala” României. „Tricolorii” s-au întors din insula Afroditei cu şase medalii, cinci de aur şi una de argint (atât la masculin cât şi la feminin). Hunedoreanca a adus primul titlu european României, în proba de simplu, după o victorie facilă, în finală, în două seturi (11-5, 11-5) în faţa unei reprezentante a Ungariei, pentru ca mai apoi să pună… piciorul şi la aurul de la „dublu”, acolo unde împreună cu Monica Şagău (CS FT Răzvan Cluj) a lăsat în urmă, tot un duo maghiar, după alte două seturi, 11-3, 11-8. La fel s-a întâmplat şi în ultimul act al probei de „triplu”, unde alături de Dorina Păună (55 de ani), Monica Şagău, Alina Meseşan şi Florica Chiar a învins tot o reprezentativă a Ungariei, în trei seturi: 11-6, 8-11, 11-8, reuşind astfel o performanţă notabilă: trei finale disputate, trei finale adjudecate. „Spre deosebire de duelurile interne, cele de dincolo de graniţe sunt mult mai acerbe având în vedere condiţiile din ţările participante. N-am avut însă nici o emoţie şi nu am cedat decât un singur set, în finala de la triplu. Chiar dacă este un sport practicat în preponderenţă de băieţi şi noi fetele ne descurcăm bine. Ei sunt cu forţa noi cu mobilitatea, iar faptul că eu fac antrenamente acasă cu băieţii mă ajută foarte mult. Practic acest sport de mai bine de şapte ani şi sper că o s-o mai fac şi de acum încolo”, a spus Anamaria.

În top şi pe plan intern

Sub pregătirea lui Didi Druncea, Anamaria şi colegii săi de la CS Comexim Lupeni au reuşit un sezon de pomină şi pe plan intern. Clubul din Valea Jiului a dominat întrecerea internă şi şi-a adjudecat tilul naţional la simplu, dublu şi triplu feminin, în componenţa, Eliza Vizitiu, Oana Coşa, Letiţia Bivolaru, Anamaria Gherghel şi Ana-Maria Rizescu. Nici juniorii, nu s-au lăsat mai prejos şi au ieşit campioni la dublu şi triplu, cu Marius Stoenică, Sergiu Ban, Daniel Popovici şi Petrişor Bolosin în rolurile principale. Toate aceste perofrmanţe au făcut ca Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport să nominalizeze gruparea din Lupeni, la titlul de cel mai bun club sportiv privat din judeţ.

Tenisul cu piciorul se joacă în mod organizat, în România, de mai bine de zece ani, timp în care s-a consolidat chiar şi o federaţie (FRFT), un campionat şi o Cupă a României. Primul şi singurul eşalon al ţării cuprinde opt grupări din oraşe precum Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Oradea sau Arad, acestea duelându-se în cadrul unor turnee lunare care debutează în luna aprilie şi se încheie în luna septembrie. Regulamentul este unul foarte simplu, jucătorii trebuie să trimită mingea peste fileu dintr-o singură atingere, (două la dublu sau triplu), câştigător fiind declarat cel care ajunge primul la 11 puncte, după sistemul cel mai bun din trei seturi.

Despre Claudiu SAV

Citește și

32765918_1654578514634101_8839718362243137536_o (1)

Autobergamo Deva a terminat campionatul pe locul 3

Ratarea obiectivului major, câştigarea campionatului Ligii întâi, dar şi a celorlalte două trofee din futsalul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *