glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

O dată a scăpat, a doua oară a fost condamnat. Radu Horia-Camil, condamnat la 3 ani de închisoare, într-un dosar al comorilor dacice

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au dat ieri sentința într-un dosar în care Radu Horia-Camil, un clujean pasionat de antichități, a fost cercetat pentru infracţiuni de spălare de bani. Acesta a fost acuzat că a dobândit şi deţinut bunuri arheologice preţioase furate din patrimoniul cultural naţional, pentru a le restaura prin curăţare şi ulterior a le transfera prin vânzare, unor alte persoane, deși știa că fac parte din patrimoniul național. Radu Horia-Camil a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

În sentinţa penală pronunţată ieri de Tribunalul Hunedoara, Radu Horia-Camil a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunea de spălare de bani în formă continuată, respectiv pentru tranzacţiile legate de kosonii de aur şi scuturile dacice, sustrase anterior din Munții Orăștiei. „Inculpatul a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii continuate de spălare de bani. Aceasta se referă la două acte materiale, constând în transferul proprietății a două scuturi dacice și, respectiv, dobândirea și deținerea a 145 de monede koson din aur. Instanța a suspendat condiționat executarea pedepsei de trei ani închisoare, pe un termen de încercare de 5 ani. Instanța îl achită pentru actul material privind tablele inscripționate de la Troesmis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

Sechestru pe bunuri

În anul 2003, Radu Horia-Camil a primit două scuturi dacice, sustrase din situl arheologic Piatra Roşie, pe care le-a introdus în piaţa legală de antichităţi, iar mai apoi le-a vândut unui dealer din New York. Artefactele au fost recuperate abia în 2012, iar conform estimărilor au o valoare de 80.000 de euro fiecare. În acelaşi dosar, clujeanul este acuzat că a dobândit un număr însemnat de monede Koson de aur, fiind surprins în flagrant de către autorităţile judiciare din Marea Britanie în timp ce deţinea asupra sa un număr de 145 monede koson din aur în valoare de 101.500 euro. Tot în 2003, potrivit procurorilor, a dobândit două tabule din bronz, în valoare de 28.000 lire sterline, conţinând legile oraşului roman Troesmis, scrise în latină. Artefactele erau furate din situl arheologic Troesmis din judeţul Tulcea

În urma deciziei de ieri, pe bunurile lui Radu Horia Camil a fost pus sechestru. „Instanța admite în parte acțiunea civilă formulată de Ministerul Culturii și Identității Naționale și obligă inculpatul să plătească suma de 160.741 de lei, reprezentând compensație achitată pentru două scuturi dacice și pentru cheltuielile de repatriere a acestora. Instanța dispune confiscarea a celor 145 de monede koson din aur, ridicate de la inculpat și depuse în custodie, la Muzeul Național de Istorie a României. De asemenea, instanța a luat măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului, până la concurența sumei de 160.741 de lei”, mai spune purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Recent, în urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat pe Radu Horia-Camil într-un alt dosar al comorilor dacice, pe motiv că infracțiunile s-au prescris.