glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Numărul incendiilor izbucnite în gospodăriile din judeţ a crescut îngrijorător. Improvizaţiile la curent şi coşurile de fum necurăţate au ucis nouă hunedoreni, în trei ani

Nouă hunedoreni şi-au pierdut viaţa, iar 29, dintre care doi copii, au suferit arsuri sau intoxicaţii cu monoxid de carbon, în urma incendiilor declanşate în locuinţele acestora, în trei ani. Flăcările au izbucnit, în principal, de la instalaţiile electrice defecte şi de la coşurile de fum necurăţate. Conform ultimelor statistici ale pompierilor hunedoreni, în acest an, în opt luni, numărul incendiilor din gospodării a crescut cu peste 60 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste o mie de incendii, nouă morţi şi 29 de răniţi. Acestea sunt statisticile îngrijorătoare, întocmite de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, pentru perioada ianuarie 2010 – august 2012.

Tot mai multe incendii, de la an la an

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Hunedoara, căpitan Anemona Doda, pe parcursul anului 2010 s-au produs, în judeţ, 280 de incendii (în locuinţe, anexe gospodăreşti, autovehicule, hale industriale sau instituţii publice). Dintre acestea, peste 20 la sută au izbucnit din cauza instalaţiilor electrice defecte şi a coşurilor de fum necurăţate. În 2011, numărul incendiilor a crescut cu 141, ajungând astfel la 421, iar principalele cauze au rămas aceleaşi.
„În acest an, în perioada ianuarie – august, numărul incendiilor a ajuns la 396. Dintre acestea, 258 s-au produs numai în locuinţe. Astfel, în opt luni, numărul incendiilor a crescut cu 78 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a intervenit la stingerea a 190 de incendii”, a declarat purtătortul de cuvânt al ISU Hunedoara, căpitan Anemona Doda.
Un simplu calcul aritmetic arată că, în opt luni, cel puţin un incendiu s-a produs, zilnic, în judeţ.

Creşteri semnificative şi la capitolul victime

Dacă în 2010, doi hunedoreni şi-au pierdut viaţa, iar patru au fost răniţi, în perioada ianuarie 2011 – august 2012, numărul victimelor a ajuns la 32. Dintre acestea, şapte şi-au pierdut viaţa, iar 25, între care doi copii, au fost rănite.

„Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U) şi E.ON România au demarat, în această săptămână, a doua campanie comună de informare şi conştientizare a populaţiei din cadrul parteneriatului încheiat în luna septembrie a acestui an. Astfel, campania naţională de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. „Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!” îşi propune să avertizeze cetăţenii cu privire la riscurile la care se expun dacă încalcă regulile privind utilizarea instalaţiilor electrice şi a celor alimentate cu gaz. Ideea campaniei a plecat de la o realitate îngrijorătoare: în fiecare an sute de oameni devin victime, urmare a unor evenimente care se produc fie din cauza improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, fie din cauza obturării coşurilor de fum.

Mii de incendii şi sute de victime, la nivel naţional

Numai în primele 10 luni ale acestui an, 5.000 de locuinţe au căzut pradă flăcărilor şi 581 de persoane – 550 adulţi şi 31 de copii – au devenit victime ale incendiilor. De asemenea, în aria de responsabilitate a E.ON, în ultimii trei ani, peste 260 de persoane au fost grav afectate urmare a intoxicaţiei cu monoxid de carbon, iar dintre acestea nu mai puţin de 67 de persoane şi-au pierdut viaţa prin asfixiere.
Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coşuri de fum necurăţate sau înfundate, improvizate, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coşuri.

Au început incediile „de sezon”

Pompierii hunedoreni au intervenit, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru lichidarea a două incendii generate de coşurile de fum necurăţate sau neizolate corespunzător faţă de materialele combustibile.
Sâmbătă, pompierii Gărzii de Intervenţie Uricani au fost alertaţi în urma unui apel la 112, care anunţa un incendiu la o locuinţă din localitate. Echipa de intervenţie, ajunsă la locul indicat, a constatat că incendiul se manifesta într-o încăperea în care se afla centrala termică. Pompierii au lichidat incendiul în scurt timp, reuşind stoparea propagării acestuia la întregul imobil. „A ars materialul lemnos depozitat în jurul coşului de fum al centralei termice, cauza probabilă de producere a incendiului fiind coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile din imediata apropiere”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, căpitan Anemona Doda. Duminică, pompierii Staţiei Brad au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu produs în localitatea Tărăţel, la o anexă gospodărească în care era amplasată o centrală termică. În incendiu au ars: izolaţia centralei termice, şi acoperişul anexei în care se afla mijlocul de încălzit. Incendiul a fost generat, cel mai probabil, de cenuşa şi jarul depozitate în apropierea materialelor combustibile. Nu au fost înregistrate victime în niciunul din aceste cazuri. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara recomandă, ca măsură de protecţie pentru evitarea incendiilor la locuinţe, curăţarea coşurilor de fum. Aplicarea acestui procedeu ar trebui efectuat, de personal autorizat, de două ori pe an şi, obligatoriu, înaintea sezonului rece, când mijloacele de încălzire sunt puse în funcţiune.