glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Noul Cod Fiscal nemulțumește pe toată lumea cu excepția PSD

Guvernul Tudose a reușit contraperformanța de a nemulțumi pe toată lumea. Sindicatele, patronatele și societatea civilă protestează, în egală măsură, față de măsurile prevăzute în noul Cod Fiscal, adoptat prin Ordonanță de Urgență, în ciuda avizelor negative ale Consiliului Fiscal și a amplelor proteste de stradă.

Realitatea este cu totul alta decât e prezentată de cei doi miniștri care susțin „revoluția fiscală”, Ionuț Mișa și Olguța Vasilescu, care promit că veniturile populației nu vor scădea în urma adoptării modificărilor din legislația fiscală.

Bugetarii pierd

Funcționarii publici vor pierde cel puțin un sfert din salariile promise pentru că, prin trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului, practic, statul recuperează de la aceștia o parte din banii acordați cu titlu de majorare. Guvernul a hotărât ca, de la anul, contribuțiile sociale – pentru pensie și sănătate – vor fi plătite doar de angajat, iar angajatorul va plăti doar o contribuție asiguratoare de muncă. Salariații vor achita 35% din salariu, iar angajatorii 2,22%. În total, contribuțiile date statului sunt de 37,25% și nu 35%, cât promisese inițial Guvernul. De asemenea guvernul a luat decizia de a scădea contribuția achitată la pilonul 2 de pensii. Impozitul pe venit va scădea de la 16 la sută la 10 la sută, ceea ce afectează dramatic bugetele administrațiilor publice locale și în special pe cele ale marilor orașe, cu economie puternică, administrate în mare parte de primari ai opoziției. Prin această măsură, PSD încearcă să subordoneze financiar marile orașe și să le controleze politic prin alocarea de bani de la bugetul central pentru diverse investiții de mare valoare.

România „paralelă”, nemulțumită

Sindicaliștii văd cu totul altfel decât guvernul „revoluția fiscală”. Aceștia spun că, în realitate, „câștigurile” la salarii ar fi infime, de câteva procente. Asta dacă patronii vor crește salariile brute. Președintele Klaus Iohannis a arătat că un român care este plătit acum cu un salariu mediu brut pe economie ar avea de la anul cu doar 3 lei în plus la leafă. Nemulțumiți sunt și angajații de la stat. Funcționarii publici spun că „revoluția fiscală” a Guvernului taie creșterile de 25 de procente pe care le-a decis Parlamentul prin Legea salarizării. Cel mai mult vor avea de suferit angajații din domeniul IT. În acest caz, fie pierde angajatul, fie patronul. De exemplu, un patron din IT va avea costuri salariale cu 7 la sută mai mari ca să-i mențină angajatului său salariul actual de 4.000 lei net. Altfel, salariatul iese în pierdere. Loviți de decizia Guvernului sunt și cei care lucrează pentru firmele intrate în insolvență, adică aproximativ 100.000 de români. Asta pentru că Guvernul a renunțat la ideea de a-i obliga pe patroni să crească salariile brute, iar în cazul firmelor insolvente o creștere a salariilor nu este posibilă decât în anumite condiții. Așa că românii aflați în această situație vor pierde până la 16 la sută din salariile nete.

Atac la pensiile românilor

În ciuda protestelor, planurile guvernului nu s-au schimbat nici în privința contribuției la pilonul 2 de pensii care va scădea de la 5,1 la sută din salariu la 3,75 la sută. Asta va însemna pensii mai mici cu cel puțin 20 la sută pentru viitorii pensionari, adică pentru cei 7 milioane de angajați înscriși în acest sistem, spun reprezentanții companiilor din pilonul 2.

Comparație între anii 2017 și 2018

Exemplu de salariu în domeniul IT:

Salariu net în anul 2017: 4.000 lei
Cost angajator: 5.880 lei

Salariu net în anul 2018: 4.000 lei
Cost angajator: 6.292 lei