glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Nouă muncitori “la negru”, descoperiţi în domeniul alimentaţiei publice

Nouă persoane care munceau la negru în domeniul alimentaţiei publice au fost descoperite de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara (ITM) în urma a zeci de controale pe care le-au efectuat pe parcursul a trei zile. Controalele inspectorilor de muncă s-au lăsat cu 57 de sancţiuni în valoare de 106.500 de lei, în domeniul relaţiilor de muncă.

Inspectorii de muncă hunedoreni au efectuat, în perioada 12 – 14 iulie, controale tematice la un număr de 40 de angajatori la care lucrau 605 salariaţi, în domeniul restaurante şi alimentaţie publică. Controalele s-au desfăşurat inclusiv după-masa, pe timp de noapte şi în week-end. “Această campanie este parte din planul propriu de acţiuni al ITM Hunedoara aferent anului 2012 plan aprobat şi particularizat în funcţie de condiţiile specifice judeţului. Obiectivele principale ale campaniei au vizat: verificarea respectării legislaţiei incidente relaţiilor de muncă cu precădere combaterea muncii fără forme legale şi respectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii din domeniul restaurantelor şi alimentaţiei publice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate.

Muncă la negru şi zeci de sancţiuni

În timpul controalelor, inspectorii de muncă au descoperit că cinci angajatori foloseau muncitori “la negru”. Au fost depistate în total nouă persoane fără forme legale de angajare, cuantumul amenzilor aplicate celor cinci unităţi a fost de 90.000 de lei. Doar uneia dintre aceste firme i-a fost aplicată amenda cea mai mare în cuantum de 30.000 de lei, pentru primirea la muncă a trei persoane fără forme de angajare. În total, inspectorii de muncă au aplicat 57 de sancţiuni, în valoare totală de 106.500 de lei, în domeniul relaţiilor de muncă.

Sute de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă

Au fost depistate 271 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă pentru care s-au lăsat tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Printre deficienţele cele mai frecvent întâlnite enumerăm: neîntocmire contract individual de muncă, neevidenţierea timpului de lucru, nerespectarea repausului săptămanal, neîntocmirea regulament intern, dosare personale incomplete, negarantarea în plată a salariului minim brut pe economie, neîntocmirea planificării concediilor de odihnă şi netransmiterea modificări Revisal.

Inspectorii de muncă “stau cu ochii” pe restaurante şi baruri

Conform purtătorului de cuvânt al ITM Hunedoara, “având în vedere activitatea sezonieră din domeniul restaurantelor şi alimentaţiei publice, ITM Hunedoara va mai face controale în domeniu şi în viitorul apropiat, încercând să elimine muncă nedeclarată, adică acea activitate care nu oferă angajaţilor protecţie la locul de muncă sau nu le asigură accesul la serviciile sociale”.

Back to top button