glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Nou sistem competiţional în Liga 1 la futsal

Conducătorii cluburilor din futsalul românesc au stabilit săptămâna trecută, în Adunarea Generală Extraordinară care a avut loc la Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia, sistemul competiţional şi programul campionatului din ediţia 2017 – 2018. Deva va avea două reprezentante în întrecerile din sezonul viitor: pe campioana Autobergamo în Liga 1 şi pe WEST Deva în Liga 2.

Până la urmă anunţata retragere a noii promovate, Imperial WET Miercurea Ciuc, nu s-a mai produs, iar Liga 1 va avea zece echipe, exact aşa cum s-a stabilit iniţial, fără cooptarea altor formaţii. Noutatea absolută o reprezintă sistemul din play-off şi play-out, diferit faţă de toate cele din ediţiile precedente de campionat.

Play-off cu grupe şi şase echipe în loc de opt

Sezonul regulat din Liga 1 se va juca tur – retur şi va avea 18 etape, iar la finele lor primele şase echipe vor merge în play-off, iar ultimele patru vor evolua în play-out. S-a renunţat, cum se poate vedea, la sistemul eliminatoriu cu opt echipe în play-off din ediţia 2016 – 2017. În locul acestuia, cele şase echipe vor fi împărţite în două grupe semifinale, ale căror câştigătoare vor juca finala campionatului, iar formaţiile clasate pe locurile secunde în grupe îşi vor disputa medalia de bronz.

Din Grupa A vor face parte echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 1 (care va pleca în grupă cu 3 puncte), 3 (un punct) şi 6 (0 puncte), iar din Grupa B cele de pe locurile 2 (3 puncte), 4 (un punct) şi 5 (0 puncte). Finala mare se va juca după acelaşi sistem cel mai bun din cinci jocuri, iar finala mică tur şi retur, ca şi în sezonul trecut.

În play-out se va juca doar eliminatoriu, locul 7 cu locul 10 şi locul 8 cu locul 9. Învinsele vor juca între ele, pentru a desemna echipa care va merge la baraj cu locul 2 din Liga a doua şi pe cea care va retrograda direct.

Debut cu două meciuri acasă pentru Autobergamo

Tragerea la sorţi a oferit (conform tabelei Berger) un început de campionat facil pentru deţinătoarea titlului. Autobergamo va evolua în sala proprie în primele două etape, când va întâlni pe CSM Politehnica Iaşi – echipă pe care a eliminat-o lejer în primul tur din play-off la ediţia precedentă – şi pe nou promovata Imperial WET Miercurea Ciuc. Greul începe pentru deveni în etapa a treia, când va evolua în deplasare la Galaţi cu United, într-o reeditare a finalei de campionat din primăvară. Alte derbyuri ale campioanei din tur sunt programate în etapele a patra – cu Dunărea Călăraşi acasă, a şasea – cu FK Odorheiu Secuiesc acasă, a şaptea – cu Informatica Timişoara în deplasare şi a opta – cu City’us Tg. Mureş acasă. Sezonul oficial va începe însă cu Supercupa României, care se va juca la Lugoj în 22 august între Autobergamo Deva (câştigătoarea Ligii 1) şi Informatica Timişoara (câştigătoarea Cupei).

12 echipe în loc de 10 în Liga a doua

Şi în Liga a doua s-au produs modificări. Faţă de ediţia trecută au dispărut trei formaţii: Imperial WET – promovată în Liga 1, Informatica II Timişoara şi Blue Angel Cristian Braşov. În locul lor vor juca începând din acest an CFF Clujana Cluj, KSE Târgu Secuiesc (ambele retrogradate din Liga 1), WEST Deva, Dinamo Leonard Oradea şi ACS Kereszthegy. Ele se vor alătura celor şapte rămase în Liga 2, Colţea 1920 Braşov, Futsal Ceahlăul Piatra Neamţ, Luceafărul Buzău, Bukovina Vîcov, Fortius 2014 Buzău, AS Inter Gheorghieni, Pro-Tineret Sighişoara, astfel încât al doilea eşalon valoric va avea în ediţia 2017 – 2018 cu două echipe în plus faţă de sezonul precedent, 12 în loc de 10.

Să mai spunem că sorţii nu au fost deloc generoşi cu debutanta WEST Deva, aceasta urmând să înfrunte în prima etapă pe fosta prim-divizionară Clujana Cluj, în deplasare.

Vom reveni în „Glasul Hunedoarei” în zilele următoare cu programul complet atât pentru Liga 1, cât şi pentru Liga 2 la futsal.

Tags

Vezi și

Close