glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Noi perimetre miniere scoase la licitaţie în judeţul Hunedoara

Încă două perimetre miniere din judeţul Hunedoara vor fi scoase la licitaţie de statul român. Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la licitaţie 24 de noi perimetre pe care se găsesc diverse zăcăminte minerale, de la calcar la aur.
Patru dintre perimetrele pe care în curând vor putea începe explorarea zăcămintelor conţin minereuri auro-argintifere. Acestea se află în judeţele Hunedoara, Bistriţa Năsăud şi Alba, conform datelor publicate de ANRM. În judeţul Hunedoara vor fi scoase la licitaţie două perimetre miniere:  Troiţa – Piţiguş pentru minereuri complexe şi Certej Nord pentru zăcăminte auro-argintifere.     
Perimetrele pe care s-ar putea începe exploatările de aur din trei judeţe însumează 27 de kilometri pătraţi, dublu faţă de cât are proiectul Roşia Montană. Ofertele pentru noua licitaţie organizată de ANRM vor putea fi depuse până pe 14 august. Firmele care vor concesiona terenurile vor fi anunţate pe 20 august. În România mai există în acest moment licenţe active de explorare a aurului şi a argintului în Maramureş, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. În România nu a mai fost extras aur de 8 ani, toate minele de aur fiind înainte de aderarea României la Uniunea Europeană. În judeţul Hunedoara există în momentul de faţă licenţe de explorare pentru trei perimetre miniere, beneficiarul acestora fiind  firma European Goldfield Deva din Certejul de Sus. Zăcămintele vizate de firma din Certej sunt localizate în Brad, Deva Muncel (zona Muncel), Deva Muncel (zona Deva), toate trei cu zăcăminte complexe.
O singură firmă are dreptul de exploatare a zăcămintelor auro-argintifere din judeţul Hunedoara, Deva Gold S.A. pentru perimetrul Certejul de Sus. Aceeaşi societate având încă o licenţă de exploatare în curs de aprobare pentru Băiţa-Crăciuneşti.

Loading...