glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Noi fonduri europene pentru fermieri. Fermierii hunedoreni pot accesa până la 125.000 de euro pentru fermele de familie

Fermierii din judeţul Hunedoara care doresc să-şi dezvolte fermele de familie pot accesa până la 125.000 de euro din fonduri europene. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a lansat o nouă sesiune de depunere a cererilor pentru subvenţii pentru măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”.

APDRP a lansat marţi, 25 iunie, a unsprezecea sesiune de cereri de proiecte pentru Măsura 121 din cadrul PNDR, destinată fermelor de familie. Această sesiune va fi deschisă pentru beneficiari până în data de 31 iulie, iar suma totală alocată acesteia este de 50 de milioane de euro. Aceşti bani vor fi repartizaţi astfel: 16 milioane de euro pentru sectorul vegetal, 24 de milioane pentru sectorul zootehnic şi 10 milioane pentru beneficiarii măsurii 141. Potrivit reprezentanţilor APDRP Hunedoara, valoarea maximă eligibilă a unui proiect va fi de 125.000 de euro şi va fi nerambursabilă. „Dimensiunea economică a fermei (UDE) trebuie să fie cuprinsă între minim două şi maxim 50 UDE. Este vorba atât despre ferme de producţie vegetală, de creştere a animalelor, cât şi despre fermele mixte. La nivelul judeţului Hunedoara avem foarte mulţi fermieri care pot solicita aceste fonduri, numai beneficiari ai măsurii 141 sunt 2.400. Cei care doresc să depună cereri de finanţare pentru această măsură se pot prezenta la oficiul judeţean al APDRP, de luni până vineri în intervalul orar 08:30 – 14:30. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri, care este disponibil pe site-ul APDRP”, a precizat directorul APDRP Hunedoara Călin Petru Marian.

Proiecte pentru investiţii

Tipurile de investiţii, pentru care în cel mai scurt timp vor fi disponibile proiecte tip, sunt ferme de legume în câmp (maximum 2 hectare) şi în spaţii protejate (maximum 1.000 de metri pătraţi). Totodată, livezile de pomi şi arbuşti fructiferi (maximum 5 hectare), ferme de vaci de lapte (maximum 20 capete), ferme de creştere şi îngrăşare porcine (maxim 100 de capete) şi ferme de găini ouătoare (maxim 4.000 de capete).

Sectoarele prioritare aferente acestei măsuri:

Sectorul vegetal:

-Legume

-Pepiniere şi plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi, căpşunării

-Culturi de câmp

-Pepiniere şi plantaţii de viţă de vie pentru vin şi struguri de masă.

Sectorul animal:

-Bovine pentru lapte

-Bovine pentru carne

-Porcine pentru îngrăşat

-Ovine şi caprine

-Păsări.