glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Noi categorii de persoane care nu vor plăti contribuția la sănătate de anul viitor

Începând din anul 2018, au fost aprobate noi categorii de persoane care vor beneficia de asigurări de sănătate fără plata contribuției. Aceste categorii sunt incluse în ordonanța adoptată recent de Guvern, care modifică prevederile Legii Sănătății.

În ultima ședință de Guvern a fost adoptată o ordonanță care aduce noi modificări Legii Sănătății, astfel încât aceasta să fie în deplină concordanță cu prevederile Codului Fiscal care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Modificările aduse legii se referă în special la plata asigurărilor de sănătate, care va trebui de anul viitor să fie făcută direct de asigurat, totodată fiind incluse și noi categorii de persoane în rândul celor care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuțiilor. Este vorba de situațiile pentru care plata contribuţiei se făcea până acum din alte surse bugetare, aici fiind incluse persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit legii privind procedura adopţiei, în concediu pentru creşterea copilului şi în concediu pentru îngrijirea copilului cu handicap. Sunt vizate, în același timp, persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv în unităţile penitenciare, precum şi persoanele care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, respectiv persoanele care se află în perioada de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei privative de libertate, dacă nu au venituri.

Totodată, vor fi incluse în categoria asiguraților fără plata contribuției persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, persoanele fizice cu venituri lunare din pensii şi personalul monahal al cultelor recunoscute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse. Aceste categorii se vor adăuga, de anul viitor, celor care deja beneficiază de această facilitate, categorii ce includ la acest moment copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani elevi sau studenţi, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului, persoanele coasigurate, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin legi speciale etc.

Loading...