glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

No binye? Despre sistemul valah. Despre Ardeal, Moldova și Orient. Pe scurt

România – încă nu s-a scris o istorie a marilor ratări; și probabil jena asta va mai continua o sută de ani… Sigur, e mai confortabil să pui sub preș adevărul, doar că, într-o zi, istoria îți va arunca în cap preșul ăsta, ca proastele ce-și scutură fața de masă în capul ăluia de la parter.

La 1859, Moldova trece sub administrația Bucureștilor – și Moldova decade; nici până azi nu și-a revenit. „În 1859, Moldova era net superioară ca dezvoltare economică, infrastructură și funcționabilitate a instituțiilor publice. Din punct de vedere economic, absolut toți indicii surclasau Valahia, iar în unele cazuri, ca de exemplu în agricultură, aveau chiar o valoare dublă” – conf.dr. Mihai Cojocariu, prodecan al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Al.I. Cuza”din Iași. După 1862, când începe iureșul centralist, moldovenii văd neputincioși cum viața li se schimbă în rău, și nici măcar mișcările și demonstrațiile pentru separare nu-i fac pe noii stăpâni să regândească sistemul. Un exemplu doar: acum 150 de ani, moldovenii cereau o legătură rutieră cu Vestul și nimeni nu i-a ascultat – azi, aceiași moldoveni cer o autostradă spre Europa și nimeni din ministere nu-i ascultă.

În 1918, Ardealul trece la noul Regat al României – și Ardealul decade. „Românii din Ardeal au ieşit mai săraci decât au fost în momentul când s-a făcut România Mare. Credeţi că din Bucureşti puteţi să puneţi oameni pentru organismul de stat al acestei provincii? Vreţi ca din Bucureşti să aranjaţi toate chestiunile administrative, când nu aveţi telegraf, când nu aveţi telefon, când nu aveţi posibilitate să mergeţi pe drum nici măcar cu automobilul? Acest lucru este absolut neserios. Credeţi că din Bucureşti puteţi să puneţi oameni pentru organismul de stat al acestei provincii? Trebuie să terminăm odată cu centralismul feroce care a împiedicat dezvoltarea firească a acestei ţări” – Iuliu Maniu, şedinţa Consiliului de Miniştri Bucureşti, 26 septembrie 1944.

Tot în 1918, se alătură și Basarabia – și Basarabia pică. „Din nenorocire, Sire, de 6 ani Basarabia este cârmuită într-un fel în care nu mai pot fi cârmuite astăzi nici coloniile negre din Africa. Când încercăm să ridicăm glasul nostru în parlament spre a aduce la cunoștința obștească durerile poporului care ne-a ales, suntem brutalizați și de pe banca ministerială ni se arunca certificarea de „răi români”. Față de o birocrație atotputernică, iresponsabilă si necontrolabilă, în lipsă de instituții de autonomie locală, o populație lipsită de orice drept și de orice mijloc de apărare legală e fatal lăsată pradă celei mai grozave împilări și opresiuni” – Memorandumul senatorilor și deputaților basarabeni, către Regele Ferdinand I (Iulie 1924).

În 1989, întreaga planetă privea în direct cum niște oameni se suie pe baricade și aleg între libertate și moarte. Dacă neamțul a avut două pachete de unt în casă, un pachet l-a trimis în România; dacă francezul, o pâine, dacă olandezul, un medicament – lumea civilizată ne-a primit cu brațele deschise. Câteva luni mai târziu, aceiași oameni veniți cu tot felul de ajutoare de prin lume, priveau îngroziți mineriadele lui Iliescu.

După 2000 am intrat și în NATO și în Uniunea Europeană – mai cu hopuri, mai cu gunoiul sub preș, dar am intrat. Fără vize la Paris, Berlin, Madrid! Liber pe piața muncii, liber la concedii și la selfiuri cu Notre Dame!

Și? Unde suntem acum? Lumea civilizată nu pricepe de ce alegem corupția în locul justiției, de ce ajutorul social în locul muncii, de ce promitem una și facem alta. La fel ca în toate celelalte mari momente istorice, suntem pe cale să ratăm. Nu ne iese din cap ambiția asta de buric al pământului, încă nu ne-au trecut de tot transpirațiile facerii naționale și de-aia umbăm cu coada pe sus. Noi vrem în Uniunea Europeană și NATO, da’ Uniunea Europeană și NATO să facă ce zicem noi. Și noi cine suntem, ce-am știut să facem în țara asta? Principalele instituții ale democrației, Camerele Parlamentului, sunt conduse de doi repetenți cu probleme mari în justiție. Naționaliștii spumanți sărbătoresc că unul de-a’ lor a fost ales în fruntea Academiei, nu contează că a fost și de-a’ ălorlalți de dinainte de ’89. (https://revista22.ro/70270588/ioan-aurel-pop-cornel-nistorescu-si-dorel-abraham-pe-lista-colaboratorilor-direciei-securitii-statului.html). Primul ministru al României e o doamnă care citește de pe foaie, că limba ei română e sub nivelul de clasa a cincea. Aia de la Muncă promite salarii de 3-4000 de euro și apoi dă vina pe sărbătorile legale că de fapt salariile sunt mai mici decât înainte de mărețele promisiuni. Ăla de la Justiție nu mai poate dormi de grija igrasiei din pușcării, dar românii care mor infectați în spitale sunt lăsați în grija popilor și-a groparilor.

Am ajuns, oamenii ăia care alegeau între moarte și libertate, niște subalterni ai lichelelor. Am sperat, la fel ca moldovenii din 1859, ca ardelenii și basarabenii din 1918, că sistemul valah va înțelege că nu Orientul e destinația României, ci Europa. Și – iar și iar și iar – ne-am înșelat: România nu e clădită nici pe educație, nici pe meritocrație, nici pe muncă; aici conjunctura contează, bursa cafenelelor, asul din mânecă. Pe noroc ne-am bazat în 1859, pe noroc ne-am bazat și în 1918; au murit mame și fiice și tați și fii în ’89 și azi să vedem hămeseală cum n-a mai fost în țara asta.

Știu, e pe scurt spus și unii-or zice că de ce năduf și nu altceva. Să ieșim să facem și să dregem și să ne dăm like pe facebook. Alții ne-or saluta din mers, că au copii și musai vor un viitor. Alții așteaptă minuni promise odată de cei care-au făcut istorie și s-au înșelat, ca Maniu sau Pan Halippa sau Kogălniceanu. Alții spun că, la cât de înțepenită-i acum țara asta, doar geopolitica ne mai poate obliga s-o modernizăm și s-o tratăm ca pe o țară din secolul 21. Mai zic doar atât: deocamdată avem politicieni cu noroc la poker, dar nu și la popor. Dar mai trage și istoria cacealmale, nicio grijă! No binye?

6 Comments

 1. Ooo NUUU! ȘOC! ” Nucleară” :))
  Cum tocmai ei de origine nobilă „săsească” din sânul ținutului Secuiesc , acolo unde totul e la superlativ dar românii ăștia nu lasă omul să trăiască…pai de acolo de la Györy au venit 3 haiduci să fie ei micuții, chinuiți de pușcărie ?
  Și tocmai în Gorj să fie cariera lor strălucitoare pusă în umbră?
  UDMR ul Tokes TOȚI sa facă demonstrații, chiar și Orban și Budapesta să intervină la ONU și peste tot să ceară eliberarea de sub jugul penitenciar a „haiducilor cu mâna lungă’
  http://www.bizmagazin.ro/trei-mureseni-retinuti-in-gorj-au-furat-10-mii-de-lei-dintr-o-casa/

 2. Fenomenal, ca de obicei!
  Dincolo de documentarea impecabilă, din surse care nu au fost și nici nu vor fi „izvorul adevărului Românesc” in cărțile de istorie ale noastre și nici ale copiilor noștri ( cu toate că sunt la îndemâna oricui)!
  Personal „propavaduiesc fanariotismul” de mult.
  Armonizarea realităților cotidiene, cu cele ale realității istorice recente, denotă un fin „străduitor” in domeniu!
  Că atare, va sugerez o expunere pe teme istorice, chiar fără succes, in ceea ce privește teme precum Românism, Transilvania, „Unguri”, in altă prismă decât cea universal acceptată?!
  Doar și pentru „nebunia” care ar fi generată!?
  Mulțumesc!

 3. Care va sa zică romanii din Moldova și Transilvania au fost superiori celor din Valahia, iar prin unire au decăzut. Trebuie sa ai o problema mare sa ajungi la o asa concluzie sau suma a fost pe măsură! Lasăti vorbăria și gargara și mergeți la munca susținută și inteligenta! Nihil Sine Deo!

 4. Realitatea supara? Pai nu a acordat Dragnea anul asta pentru dezvoltare la Teleorman o suma mai mare decat pentru toata regiunea de Nord-Est care reprezinta 6 judete din Moldova? Si nu e un fapt singular, din 90 incoace Moldova a cam fost uitata cand a fost vorba de proiecte de dezvoltare. E singura provincie istorica care inca nu are 1 km de autostrada! Domnule Preda Corneliu presupun ca traiti in Bucuresti de aceea probabil sunteti atat de partinitor. Macar lasati oamenii sa spuna adevarul, nu mai sariti cu injurii total nefondate!

Vezi și

Close